La Universitate

Numărul de locuri neocupate, mai mare ca în anul trecut

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare”, Adrian Graur, a declarat ieri că, în urma celor două sesiuni de admitere, au fost ocupate toate locurile bugetate la studiile de licență, masterat și doctorat, dar în ce privește locurile cu taxă au rămas neocupate mai multe ca în anii precedenți.
 

Adrian GRAUR

Rectorul a informat că, la studiile de licență, s-au ocupat toate cele 936 de locuri bugetate, iar la masterat – cele 340 locuri bugetate, precum și cele 13 locuri fără taxă la studii doctorale. În ce privește locurile cu taxă, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur spune că, din cele 2000 de locuri disponibile la studii de licență sunt 600 neocupate, iar din cele 1300 cu taxă de la masterat nu s-au ocupat 300: “Se înregistrează o cădere cu aproximativ 400 de locuri mai mare decât cea înregistrată în anul trecut și acesta este și rezultatul faptului că admiterea la studiile de masterat s-a organizat abia în sesiunea de toamnă, iar mulți dintre absolvenții de licență au părăsit regiunea sau, mai mult, au părăsit România. Scăderea la ciclul de licență se poate explica prin procentul demografic căzător al acestor ani și prin felul în care a fost organizat bacalaureatul, care a condus la un număr mult mai mic de absolvenți de liceu în comparație cu anul trecut”, a spus rectorul Graur. El a precizat că admiterea s-a organizat ținând cont de capacitatea de școlarizare a universității, care a primit avizul Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior pentru programele de studii acreditate sau autorizate. Rectorul a mai spus că universitatea nu va fi afectată din punct de vedere financiar de faptul că sunt multe locuri cu taxă neocupate, mai ales că la masterat, de pildă, taxele practicate sunt „modice”, de 2500-3000 de lei. Procesul de înmatriculare a studenților continuă încă la USV, unii n-au depus încă diplomele în original, dar situația fiecăruia se va finaliza în primele 5-10 zile ale lunii octombrie. În noul an academic, universitatea va avea la studii circa 12.000 de studenți, mai puțini ca în anii anteriori. Căminele universității asigură doar 30% din cererile de cazare Referitor la spațiile de cazare oferite în cele 4 cămine, Adrian Graur a declarat că ele reprezintă doar 30% din solicitări, la fel ca în ceilalți ani, fiind în total 1041 de locuri în căminele universității, alte 300 fiind ocupate în internatele unor licee din municipiul Suceava. „Toate spațiile din cămine și cantina-restaurant au fost igienizate în concordanță cu reglementările sanitare în vigoare. Toate căminele au internet, cablu TV, au oficii și săli cu mașini de spălat și uscat. Căminul 4 este la standardele cele mai ridicate, el fiind finalizat în 2006. Căminul 2 a fost reabilitat și recompartimentat în 2008, iar Căminul 3 – în 2009. Căminul 1 nu este modernizat, camerele sunt cu patru paturi, iar toaletele și dușurile comune sunt pe palier. La celelalte, fiecare cameră are grup sanitar propriu. Taxele percepute depind de statutul studentului, dacă e la studii bugetate sau cu taxă, dacă are părinți cadre didactice, ca și de confortul din cămin. La cantină probabil vom merge cu aceleași tarife”, a conchis rectorul Graur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: