La Vicovu de Sus, în octombrie

Primăria vrea să redeschidă centrul medico-social pentru bolnavii nevoiași

Centru medico-social de la Vicovu de Sus este pe cale de a se redeschide din luna octombrie, iar în cadrul lui va funcționa și un centru de permanență pentru asistența medicală primară – spune primarul orașului, Gheorghe Schipor.
 

În prezent, în clădirea în care a funcționat cândva centrul au început deja lucrări de renovare și reabilitare, saloanele fiind aproape gata să primească pacienți bolnavi și săraci. „Vreau ca la 1 octombrie să dau drumul la unitatea medico-socială unde vor sta tranzitoriu sau permanent oameni bolnavi și fără venituri. Spațiul trebuie reabilitat, deja am început . Am vrut ca în primul rând să redeschidem centrul medico-social, fiindcă la Vicovu de Sus mereu sunt 10-12 nevoiași iarna, fără niciun ajutor. Decât să alerg să le duc fiecăruia lemne și mâncare, mai bine îi aduc pe toți aici. Până acum nu am redeschis centrul tot din lipsă de fonduri. Când centrul funcționa, nu erau internați numai oameni din Vicov, vreo 10-12 erau din tot județul, de pe la Horodnic de Sus, Mușenița Târnăveni, Rădăuți, Straja, Bilca. Dar nimeni nu contribuia financiar și primăria n-a făcut față”. Primarul Gheorghe Schipor a precizat că la unitatea medico-socială salariile, medicamentele și materialele sanitare erau asigurate de Direcția de Sănătate Publică, iar celelalte cheltuieli, pentru mâncarea pacienților, utilități etc. intrau în atribuția administrației locale. În județul Suceava au funcționat 5 centre medico-sociale – la Dumbrăveni, Mălini, Zvoriștea, Broșteni și Vicovu de Sus –, dar astăzi nu este funcțional decât cel de la Broșteni. Centrul de la Vicov a fost desființat din lipsă de fonduri la 30 iunie 2010, primăria nemaiavând bani să susțină financiar unitatea. Aceasta are o capacitate de 25 de paturi, iar când era deschisă, majoritatea erau ocupate, pacienții internați fiind persoane vârstnice care nu aveau unde să locuiască, bolnavi cronici din tot județul. Unitatea funcționa ca centru medico-social din 2002. Cât despre funcționarea centrului de permanență, în care vor face gărzi cei 6 medici de familie din Vicovu de Sus și un medic de la Straja, primarul Gheorghe Schipor a spus că și-a dat acordul: „Pentru centrul de permanență, Primăriei îi revin niște obligații și ne-am exprimat disponibilitatea de a plăti ce trebuie acolo”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: