Monica Tatoiu, la Suceava, la un seminar național

În administrația publică, femeile generează economii

Cunoscută pentru activitățile în care este implicată privind promovarea femeii și abordarea egalității de șanse, Monica Tatoiu a luat parte ieri la seminarului național „Abordarea integratoare a principiului egalității de șanse în administrația publică” care s-a desfășurat la Prefectura Suceava. Au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale (Guvernul României, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Muncii Familiei și Protecției Sociale, Agenția Națională a Funcționarilor Publici), ai prefecturilor, autorităților publice locale, serviciilor publice deconcentrate, unor ONG-uri județene și de la nivel național.
 

Temele dezbătute au privit promovarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați, eliminarea discriminărilor privind încadrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, precum și creșterea eficienței structurilor instituționale și a personalului implicat în problematica incluziunii sociale în administrația publică. Moderator al întâlnirii a fost subprefectul Angela Zarojanu. Invitată să ia cuvântul, Monica Tatoiu, președintele Fundației „Noi Citim”, a vorbit despre egalitatea de șanse privită din punct de vedere economic, amintind că în anii ’50, în momentul în care economia era într-o creștere mult peste posibilitățile pieței forței de muncă majoritar masculină, s-a născut nevoia de a reduce costurile prin creșterea profitabilității. Această situație a determinat ca, în anii ’60, în SUA, să ia naștere ideea egalității de șanse între femei și bărbați. „O analiză realizată de experți din SUA și Marea Britanie, în general din țările anglo-saxone unde revoluția sexuală a fost cea mai puternică în anii ’60, a demonstrat că reducerea cheltuielilor administrative se poate face preponderent folosind femei, mai mult decât bărbați în administrația publică”, a arătat Monica Tatoiu, care a explicat că femeia are o capacitate aparte, la nivelul subconștientului său, de a eficientiza costurile, pentru că, structural, ea este contabilul-șef al familiei sale. Monica Tatoiu a transmis că femeia este capabilă să acționeze în timp real mult mai eficient decât un bărbat, care are nevoie de analize, sinteze, implementări, strategii ș.a.m.d. La discuțiile din plen au mai fost invitați să participe directorul executiv adjunct al Agenția Județeană de Prestații Sociale Suceava, Simion Botezatu, conf. univ. dr. Felicia Cornelia Macarie de la Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, lect. univ. dr. Alunica Morariu, de la Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică, președintele Fundației „Pro Women” Iași, Irina Barbălată, dir. ec. al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava, Genoveve Romașcan, sociolog Ileana Iacob, insp. de poliție în cadrul Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, directorul Oficiul Registrului Comerțului Suceava, Cătălina Vartic, președintele Federației Patronale I.M.M. Suceava Liliana Agheorghicesei și insp. de muncă Liliana Bolohan, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: