Un monument ca o metaforă, la Ilișești

Trei cruci, simbolizând „permanența, continuitatea și dragostea pentru credință în Bucovina”

Trei cruci simbolizând „permanența, continuitatea și dragostea pentru credință în Bucovina” au fost înălțate în poiana de lângă Cabana Ilișești de către maestrul George Sîrbu și familia sa, fiind sfințite de ÎPS Pimen și un sobor format din zece preoți, chiar de Înălțarea Sfintei Cruci.
 

Construite de dimensiuni diferite, crucile compun monumentul creștin „Înălțare”, care răzbate direct din pământul acoperit de iarbă. A fost gândit, desenat pe hârtie și realizat din „banii” strânși pentru bătrânețe de prof. George Sîrbu, care ne-a spus că de 4-5 ani se gândește la realizarea monumentului. A fost ajutat de General Construct și de patronul acestuia, Viorel Nuțu, cu aprobările de rigoare ale Primăriei Ilișești, condusă de Paraschiva Savu, și ale Ocolului Silvic de acolo, prin strădania preotului Viorel Ilișoi. „Monumentul reprezintă o mică metaforă și am dorit să-l înălțăm chiar de ziua Crucii, într-un loc unde poate fi văzut, din mers, și dinspre Suceava și dinspre Gura Humorului”, ne-a spus prof. Sîrbu. Localnici, prieteni, copii de la Ansamblul „Balada Bucovinei”, condus de maestru, multă lume a fost prezentă la eveniment, pentru a asista la slujbă și pentru a primi binecuvântarea ÎPS Pimen, evenimentul devenind la final o adevărată adunare populară. „Nu m-am așteptat să vină atâta lume”, s-a exprimat cu emoție George Sîrbu. După slujba oficiată lângă cruci, ÎPS Pimen și-a început cuvântul vorbind despre faptele de bine și jertfă: „Iată că în ziua în care cinstim Sfânta Cruce, am sfințit aceste cruci făcute din dragoste și jertfă de maestrul George Sîrbu și familia sa, o familie de oameni credincioși. Un om care a înțeles frumusețea credinței strămoșești, a neamului românesc. Pentru un creștin, pentru un român sunt lucruri firești, dar unii oameni, când se văd sus, uită de unde au plecat, mărirea schimbă firea”, și-a început Pimen cuvântul, continuând cu simbolul Sfintei Cruci: „Ce înseamnă Sfânta Cruce? Este arma nebiruită cu care învingem uneltirile diavolului, este altarul pe care înaintașii noștri s-au jertfit aducând mântuire lumii. Viața noastră creștină este mântuită de acest semn. Sfânta Cruce este semnul puterii lui Dumnezeu, ea ne aduce amin-te de dragostea lui Dumnezeu, la care și noi trebuie să răspundem, tot într-un mod jertfelnic. N-a fost ușor pentru maestrul Sîrbu să facă această jertfă, câți bani poate să aibă un pensionar? Dar a strâns bănuț cu bănuț și l-a ajutat foarte mult și dl Viorel Nuțu de la General Construct; ajută peste tot acest om cuviincios, acest bucovinean. Dl Nuțu a ajutat nenumărate biserici, nenumărați săraci”. După slujbă, oamenii au primit agheasma și binecuvântarea ÎPS Pimen, iar un bătrân al comunei, îmbrăcat în strai popular, i-a recitat maestrului Sîrbu poezia compusă special pentru el.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI