Legăturile dintre silvicultorii români și cei moldoveni, reluate

Directorul Direcției Silvice Suceava, Mihai Mihețiu, a anunțat luni că România și Republica Moldova fac pași importanți în vederea semnării unui acord de colaborare în domeniul silviculturii și că a fost deja parafat un „memorandum de înțelegere” între Regia Națională a Pădurii (RNP) și Agenția Moldsilva (structura de stat care administrează fondul forestier din Moldova).
 

Acest memorandum a fost discutat și încheiat chiar la Chișinău, la începutul lunii, la finele unei vizite oficiale de lucru efectuată de o delegație a RNP din care au făcut parte șefii direcțiilor silvice de la Suceava și Bacău, cele cu cel mai bun management dintre direcțiile din țară. „Noi am răspuns invitației părții moldovene, iar acest memorandum de înțelegere pune bazele dezvoltării unui parteneriat între cele două părți prin crearea unei comisii mixte care să elaboreze un program de lucru comun bazat pe câteva domenii de interes. Avem aici în vedere coordonarea pozițiilor privind sectorul silvic la nivel internațional, instruirea resurselor umane de care dispunem în cadrul unor programe specifice, dar și promovarea energiei regenerabile și a unor criterii de management durabil al pădurilor administrate”, a explicat Mihai Mihețiu în cadrul unei întâlniri cu presa. Din punctul său de vedere, deplasarea în Republica Moldova a fost benefică din mai multe puncte de vedere, pe lângă reluarea discuțiilor cu vecinii de peste Prut fiind puse pe tapet problemele și soluțiile adoptate de cele două țări pentru rezolvarea acestora. „Am simțit că se reînnoadă firul unei colaborări mai vechi cu partea moldoveană, colaborare începută prin anii 1991 și în care s-a pus mult suflet la acea vreme. Revenirea la putere a regimului comunist a făcut ca din 2006 Moldova să blocheze toate discuțiile. Bazele puse până atunci au condus însă la o serie de performanțe deosebite pe care le-au realizat cei din Moldova până acum în vederea alinierii silviculturii la concepte noi”, a ținut să sublinieze managerul general al Direcției Silvice Suceava. Mihețiu a mai spus că Republica Moldova are o suprafață împădurită de aproximativ 600.000 de hectare de teren, ceea ce reprezintă cam 10% din suprafața întregii țări, dar că a putut vedea o serie de rezervații „sărace, dar foarte frumoase, pentru că sunt îngrijite cu drag și cu suflet”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: