De la obraz

Unii sunt de-a dreptul indignați! Fiindcă într-o emisiune tv (de știri satirizate) a unui canal franțuzesc important, „francezii”, prin gurile a două marionete care cam cu asta se ocupă – să aibă gură dar să nu aibă chipul, identitatea cuiva care să suporte direct și concret urmările vorbelor sale – au afirmat categoric, ca și cum acesta ar fi un adevăr de care (în Hexagon) mai nimeni nu se poate îndoi, că românii sunt cerșetori și murdari. „Știi cum se zice la coș de gunoi în română? București!” – s-a amuzat una și este posibil ca, în gluma sa socotită la noi impardonabilă, să-i fi scăpat că gunoiului i se spune în mai multe feluri, atât în românește, cât și în alte limbi; chiar și în franceză (dacă gunoiul lor este privit de peste granița de la est ori de peste Mânecă).
 

L.D. CLEMENT

Adevărat este că francezii își permit astfel de ironii mușcătoare, usturătoare și cu alții (americanii sunt mult mai des urzicați decât noi; însă din alte motive; de ex., parola laptopului din dotarea lui G.W. Bush era „connard”, adică imbecil…), dar și chiar cu ei înșiși și cu ai lor (de pildă, Chirac fusese numit de aceleași păpuși „Super Menteur”). Adevărat este că trebuie să fim, ascultându-i, de-a dreptul… indignați. Însă și un pic mai chibzuiți cu privire la ținta spre care ne arătăm supărarea. Așadar, să fim mâhniți și gata de ripostă față de „francezi” fiindcă doar atâta au priceput ei despre „români” ori să fim supărați pe noi că mai ales asta am fost vrednici să le arătăm cât să țină minte? Ori să-i reinventăm pe Vasilache și Mărioara, să le o zică și ei, de la obraz. De la obraz de lemn, la obraz de latex.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: