Meșteșugurile vămenilor, promovate în Italia, Franța și Slovenia

În cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, prin programul „Europa pentru cetățeni”, măsura 1.2, meșteșugurile tradiționale din zona Vama vor fi promovate în Italia, Slovenia și Franța.
 

De la Gabriela Manzalini am aflat că, inițial, s-a dorit ca din proiect să facă parte localități care păstrează morile istorice, Vama fiind acceptată pentru modul cum păstrează tradițiile și meșteșugurile populare. „Eu fiind româncă, am susținut să facă parte și România din acest proiect și m-am orientat spre Vama cunoscând frumusețea locurilor și oamenilor de acolo. În cadrul unei vizite în această comună făcută anul trecut, am văzut că au activități foarte frumoase și sunt foarte deschiși pentru aceste proiecte. Noi, practic, facem parte din Asociația Italiană a Prietenilor Morilor Istorice și în anul 2012 și în 2013 vom organiza 5 conferințe care au ca temă morile tradiționale ale italienilor, francezilor și slovenilor. În România se va discuta despre tradițiile românești, despre activitățile morarilor, despre morărit, despre cum se măcina la noi chiar dacă nu mai sunt mori de apă în funcțiune, ci numai în muzee. Am aflat de la directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale că mai sunt câteva mori istorice în județul Suceava, vreau să le văd dacă sunt într-adevăr istorice și să le includem în acest program de conferințe”, ne-a spus Gabriela Manzalini. În 2012 va avea loc o conferință în Italia, la care vor fi invitați românii, francezii și slovenii, și o alta în Franța, iar în 2013 francezii, slovenii și italienii vor veni în România pentru a discuta despre tradiții, dar și pentru a le cunoaște în gospodăriile țărănești sau în atelierele de meșteșuguri populare. Prima întâlnire va avea loc, așadar, în Italia, în comuna Revere, provincia Mantova. „Cu această ocazie se va face și «gemelajul», din punct de vedere cultural și tradițional. Gemelajul din punctul de vedere al nostru, al italienilor, este tot nestructural, este ca o înfrățire, cum se zice în România, dar prin care italienii nu vor oferi ajutor financiar și tehnic pentru a construi străzi, utilități, alimentări cu energie electrică. Este o înfrățire prin care se vor realiza schimburi culturale. La aceste întâlniri vor participa și primarii localităților implicate în proiect, din cele patru țări, ocazie cu care pot discuta între ei și pot pune bazele altor legături, inclusiv economice. Aceste noi punți nu fac parte din proiectul inițial”, ne-a declarat Gabriela Manzalini.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: