Sub semnul noutăților mai mult sau mai puțin plăcute

Azi începe un nou an școlar

Școala va începe azi în județul Suceava pentru 31.546 de elevi din clasele primare, 32.546 de elevi de gimnaziu; în grădinițe sunt așteptați 24.344 de preșcolari, iar peste 8.000 de absolvenți de-a VIII-a vor păși pragul clasei a IX-a, în diferite licee. Aproximativ 120.000 de elevi suceveni sunt așteptați azi la deschiderile oficiale organizate în toate unitățile școlare, apoi se vor întâlni cu cadrele didactice și vor intra în posesia manualelor școlare, cei care le primesc gratuit. Șeful Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Petru Carcalete, nu era încă decis ieri la deschiderea cărei școli să participe. Fiind adeptul zicalei “noaptea e un sfetnic” bun, dl Carcalete avea ieri, însă, în vedere una din două variante: Grupul Școlar Bivolărie sau o școală din municipiul Suceava.
 

Inspectorul general-adjunct Vasile Monacu ne-a spus că va participa la festivitățile de la CN “Ștefan cel Mare” Suceava și de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni. În ce-i privește pe inspectorii școlari, la ședința de la începutul săptămânii trecute s-a stabilit ca fiecare să decidă unde merge, în funcție de invitațiile primite și de programul lor, recomandarea vizând școala unde sunt titulari. Schimbare în structura anului școlar Anul acesta, pe elevi și pe dascăli îi așteaptă destule noutăți, una fiind chiar legată de structura noului an de școlar. Astfel, primul semestru se va desfășura în perioada 12 septembrie-22 decembrie, iar din 23 decembrie se intra în vacanța de iarnă, care se va încheia pe 15 ianuarie 2012. În decursul primului semestru, în octombrie, preșcolarii și elevii din învățământul primar vor avea o săptămână de vacanță. Semestrul al II-lea începe la data de 16 ianuarie, iar pe 6 aprilie începe vacanța de primăvară. Prima săptămână din aprilie va fi dedicată activităților extrașcolare, fiind numită „Școala altfel”. Din 23 aprilie cursurile se reiau, iar anul școlar se va încheia pe 22 iunie. Noutăți pentru dascăli și elevi Anul școlar aduce elemente de noutate și pentru elevi, și pentru cadrele didactice, unele plăcute, altele neplăcute. Din cele considerate plăcute, menționăm faptul că este primul an în care MECT va trimite în teritorii planificările calendaristice. Acestea vor fi personalizate de fiecare cadru didactic în parte, care se va concentra mai mult pe activitatea efectivă cu elevul. La noutăți percepute ca fiind mai neplăcute precizăm că evaluarea elevilor va avea loc chiar în primele săptămâni de școală, iar profesorii vor primi gradația de merit doar pe baza rezultatelor concrete, nu pe diplome. Tot de anul acesta, elevii care încep clasa a V-a vor urma cursurile de gimnaziu 5 ani, inclusiv în clasa a IX-a.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: