Un cincinal cu producție mare

Glumeam. O cunoștință tocmai își încheia pregătirile de școală ale fiului, elev de clasa I de-acum, și îmi povestea despre mirarea de a găsi, într-un mare centru comercial, doar hârtie sugativă vrac, coli mari, la pachet. Și-i sugeram să fi cumpărat, totuși, un pachet întreg, să-i ajungă băiatului… până la doctorat. Chiar în aceeași zi, o publicație centrală făcea cunoscut că, în ultimii cinci ani, nu mai puțin de 17.700 de români au obținut titlul de doctor. Deși par foarte mulți, conform standardelor la care țara se raportează (chiar aș fi interesat să aflu câți doctori ar trebui să avem la suta de locuitori!), ei sunt încă prea puțini.
 

L.D. CLEMENT

În ce mă privește, dacă am creat cumva impresia că, din acest loc, aș avea ceva cu cei care devin doctori, mă explic (din nou): am toată admirația și tot respectul pentru persoanele care sunt doctori și după ce obțin acest titlu! Adică pentru cei cărora titlul nu le folosește doar pentru a le înnobila cartea de vizită și, eventual, pentru a li se răsplăti din bani publici un efort și o cheltuială individuale, chipurile ca o recunoaștere materială primită din partea întregii societăți fiindcă ei sunt doctori. Apropo de numărul de mai sus și de percepția proprie asupra fenomenului, adaug opinia fostului ministru al educației Mircea Miclea, actual președinte al Comisiei prezidențiale pentru analiza și elaborarea politicilor din domeniile educației și cercetării din România; opinie proaspătă și exprimată exact în acest context: „Problema majoră este discrepanța dintre numărul mare de români care primesc titlul de doctor și rezultatul muncii lor de cercetare. Cred că numai 10% din aceștia au lucrări științifice care au apărut în publicații internaționale sau care au stat la baza unor brevete sau invenții inedite”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: