Chiar dacă oferta este generoasă

Începutul de an școlar golește buzunarele

Începutul de an școlar aduce cheltuieli în plus fiecărei familii cu copii de școală, întrucât, deși magazinele vin cu oferte foarte generoase, o familie trebuie să aibă pregătiți cel puțin 300-500 lei ca să cumpere doar rechizitele de primă necesitate, fără ghiozdan.
 

De la cele mai ieftine la cele foarte scumpe, de firmă, magazinele se întrec în oferte la ghiozdane, caiete, stilouri, creioane, penare, acuarele, pensule, ascuțitori, creioane colorate, creioane carioca, pixuri, lipici, seturi compas și de geometrie… Bugetul, în cele mai multe cazuri limitat, trebuie să acopere costurile rechizitelor, uniforma și ghiozdanul. Comercianții au lansat mai multe oferte pentru rechizite, însă oricât de ieftine ar fi, numărul produselor care trebuie în mod obligatoriu achiziționate este destul de mare la început de an școlar. Părinții care intră în magazine pentru rechizite nu se grăbesc să le bage în coș, ci studiază atent prețurile, pentru a le găsi pe cele mai ieftine de pe raft și a se încadra în buget. “Rechizitele m-au costat aproape 3 milioane, fără să cumpăr ghiozdan. Mai mult, manualele or fi ele gratuite, dar dacă nu aparțin editurii agreate de școală sau de învățătoare, vom fi obligați să cumpărăm cărțile. Cam așa am pățit în fiecare an, nu cred că va fi o excepție acum”, spune Cristina Marin, medic. Și pentru uniformă părinții trebuie să scoată bani din buzunar, între 75 și 100 lei sau poate chiar dublu dacă părintele alege să ia două, pentru a avea de schimb. Fie că este cumpărată de la magazine sau comandată de școală, prețul uniformei este cam același, iar cheltuiala pentru începutul de an școlar urcă astfel la cel puțin 500 lei. “După ce va începe școala, învățătoarea va completa lista necesarului cu cărți pentru lectură și multe altele. Așa că, ușor, ușor, la fiecare început de an școlar, dăm cam jumătate din salariu pe rechizite”, a mai spus Cristina Marin. O altă mămică, funcționar public, spune că trebuie să pregătească 1.000 de lei pentru noul an școlar pentru un copil de clasa a II-a. În această sumă a inclus și 300 de lei taxa pentru “after school”. Mulți părinți așteaptă să ia salariul ca să aibă bani pentru rechizite, chiar dacă acesta vine după 12 septembrie, ziua în care sunt reluate cursurile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: