Priorități ale IȘJ în noul an școlar

Reducerea absenteismului, evaluarea elevilor și apropierea lor de lectură

Inspectorul general-adjunct Vasile Monacu a anunțat, printre acțiunile prioritare pe care le are în vedere Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în noul an școlar, reducerea absenteismului în școli, printr-o evidență zilnică „foarte strictă”, măsură care, se estimează, va conduce la eliminarea abandonului școlar și a insuccesului elevilor.
 

Vasile Monacu

Vasile Monacu a spus că în școli se vor desfășura acțiuni de analiză a prezenței elevilor, iar, în acest demers, vor fi implicați și părinții, fiindcă „dacă nu avem același obiectiv cu familia, rezultatul nu va fi cel așteptat”. Vasile Monacu a adăugat: „Vom încerca să introducem în școli accesul pe bază de cartelă electronică”, obiectiv care nu se va putea atinge anul acesta decât în unele școli, întrucât majoritatea nu și-au prins în buget sume special pentru așa ceva. „Nu e un obiectiv pe care să-l începem chiar de pe 12 septembrie, dar, cu 1 ianuarie, unitățile vor avea alt buget și vor putea să-și prevadă fonduri și pentru realizarea acestor lucruri”. În județul Suceava există o singură unitate școlară unde accesul elevilor se face pe bază de cartelă electronică, dar fără a exista o evidență a prezenței acestora: Colegiul Tehnic Rădăuți. Măsura ca elevii să fie „pontați” la intrarea în școală a fost gândită de MECT și motivată de cele peste 30 de milioane de absențe contabilizate în școlile românești numai în primul semestru al anului școlar trecut, elevii suceveni înregistrând și ei un număr record de absențe – peste 1,5 milioane în primul semestru al anului școlar trecut, din care 700.000 nemotivate. Celelalte priorități ale IȘJ Suceava se referă la evaluarea elevilor, care va avea drept scop orientarea și optimizarea învățării, și la îmbunătățirea competențelor de lectură ale tuturor elevilor. „Sunt elevi care citesc doar o frază-două dintr-o carte și nu o înțeleg nici pe aceea, s-a văzut și la bacalaureat”, a mai spus Vasile Monacu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI