Din jurnalul Conferinței Internaționale “Discurs critic și variație lingvistică”

Conferința Internațională „Discurs critic și variație lingvistică. Noi perspective de investigare: receptări, analize, deschideri”, organizată de Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, a început ieri, în aula din corpul E al instituției de învățământ superior.
 

A început „la fix”, nemțește, la ora anunțată (9.30), cu o alocuțiune a coordonatorului manifestării științifice, decanul facultății organizatoare, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, și, imediat, cu descinderea într-o primă temă susținută de germanistul… german prof. dr. Hans Wellman, de la Universitatea din Augsburg. Profesorul bavarez a vorbit despre diferite specii de jurnal personal, în contextul în care, consideră domnia sa, îndeobște „se vorbește mult despre ce se spune în jurnale, dar mai puțin despre cum sunt scrise jurnalele”. Hans Wellman a mărturisit auditoriului că el însuși ține jurnale, mărturisire care l-a făcut pe criticul literar Mircea A. Diaconu să anticipeze că și întâlnirea științifică de la Suceava ar putea deveni subiect de file de jurnal. Am audiat-o și pe prof. dr. Ana Ruiz, de la Universitatea Autonomă din Madrid, conferențiind despre „literatura din toată lumea și din toate limbile”. Printre altele, cercetătoarea madrilenă a specificat că secolul nostru nu mai este „unicultural și analogic”, ci e un secol „multicultural și digital”, cu precizarea că „evoluția tehnică influențează literatura (ea a avut în vedere, firește, și „literatura digitală” – n.n.), geneza textului în general”. Prof. dr. Ana Ruiz a făcut cunoscut că deși oficial lucrările conferinței se încheie astăzi, va mai rămâne la Suceava până sâmbătă, pentru a avea timp să dialogheze cu cât mai mulți specialiști, atât suceveni, cât și din țară și din lume. Reamintim, la conferință participă în jur de 80 de specialiști, în majoritate tineri, din țară și din străinătate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI