Suceava

Bucurie duhovnicească la Biserica-monument „Nașterea Maicii Domnului”

Câteva sute de credincioși, în mijlocul cărora s-a aflat, ca de fiecare dată, și primarul urbei reședință de județ, Ion Lungu, au participat, ieri, la marea bucurie duhovnicească a praznicului „Nașterea Maicii Domnului” (prima mare sărbătoare a anului nou bisericesc ce a debutat la 1 septembrie), la Biserica-monument dedicată celor care și-au jertfit viața în temnițele și lagărele regimului comunist de aici și de pretutindeni.
 

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor ales de preoți și diaconi în frunte cu părintele paroh Viorel-Ioan Vârlan. Din partea Centrului Eparhial au participat P.C. pr. Nicolae Horga, inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și P.C. pr. Vasile Irimia, protoiereu al Protopopiatului Suceava I și, nu în ultimul rând, diaconul Vasile M. Demciuc, conferențiar universitar doctor în cadrul Catedrei de Istorie de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. În cuvântul său de învățătură, părintele protoiereu Vasile Ieremia a evidențiat câteva aspecte prefigurative cu exemple din Vechiul Testament despre Născătoarea de Dumnezeu, Pururea Fecioară Maria, Stăpâna Noastră: „Dușmănie voi pune între tine și între femeie, între sămânța ta și sămânța ei; aceasta îți va zdrobi capul, iar tu îi vei înțepa călcâiul” – „aceasta”, cu referire la Fecioara Maria; Rugul aprins care nu ardea din Cartea Ieșirea sau poarta „neîntinată” pe care va intra Împăratul Hristos din Cartea Profetului Iezechiel. Părintele protoiereu a atras atenția și asupra avortului, un păcat de neiertat care, din nefericire, la noi, la români, a atins o culme nedorită. Majoritatea bisericilor cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” de pe cuprinsul Patriarhiei Române, inclusiv cele din diaspora, sunt dedicate eroilor martiri ai neamului românesc începând cu Războiul de Neatârnare (1877-1878), Războiul de Reîntregire (1916-1918), sunt dedicate eroilor din temnițele comuniste (1945-1989) și victimelor Revoluției din Decembrie 1989. La Sfârșitul Sfintei Liturghii s-a ținut o slujbă specială de pomenire a acestora precum și a ctitorilor acestui sfânt așezământ a cărui târnosire a avut loc pe 12 septembrie 2004.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI