Arena națională

Povestea imnului cu versuri aranjate de cântărețul Marcel Pavel, cu voie (sau cu inspirație?) de la șefii fotbalului, are, cred, toate șansele să rămână în coadă de pește. Nu se vor clarifica motivele reale care au decis „îmbunătățirea” textului. Mai curând, rămâne să nu credem acele subțiri și contradictorii explicații oficiale date de interpret, rămâne să ne gândim, o (scurtă) vreme, că intervenția a avut de-a face, totuși, cu Traian. Dar în ce sens? Interpretările la îndemână vin să spună ori că Traian de la Cotroceni ar fi fost pedepsit în public, prin omiterea numelui de împărat care l-ar fi putut invoca pe cel al președintelui (jucător absent de la acest meci), ori că ar fi fost protejat de un public despre care s-ar fi presupus (cu temei sau fără) că, auzind numele de împărat, ar fi ajuns cel puțin indispus într-un context în care venise bucuros și în număr mare să strige „România!, România!” pe noul stadion, devenit el însuși, pentru o vreme, simbol național.
 

L.D. CLEMENT

Simbol destul de vestejit și după scor (altfel, mai mult decât onorabil, în contextul în care și tricolorii din Hexagon au părut să-i menajeze pe ai noștri, să nu le strice inaugurarea), și după ce fotbaliștilor li s-a luat terenul după picioare, cu iarbă verde (pe cale să devină ea însăși simbol politic), cu pământ și nisip. În urmă cu zeci de ani, ieșind dintr-o iarnă, vreo sută de mii de oameni se îmbulziseră pe fostul stadion „23 August” la un cuplaj nedifuzat la televiziunea națională, din cauză că președintele de-atunci avea ceva de spus românilor care n-au încăput la meci. S-a zis și pe vremea aceea (ori mai curând după) că, permițându-li-se microbiștilor să se înghesuie și pe pista de atletism, președintele între timp împușcat ar fi fost protejat: dacă s-ar fi făcut ordine pe stadion, s-ar fi unit rapidiștii, steliștii și dinamoviștii să-l ia cu huo! Dar, oricum, e dificil să compari cele două situații – suporterii naționalei nu sunt fanatici de galerie; apoi, pare-se, majoritatea veniseră mai întâi pentru a savura însuși spectacolul stadionului nou și, eventual, să intre în delir doar dacă, în mod ilogic, s-ar fi împiedicat cocoșii la București. Nu le-ar fi stat capul (nici a bine, nici a rău) la Traian! Așa că nici varianta „pedepsei” mi se pare că nu ține. Cum e șubredă și cea a „protecției prin omisiune”, contrazisă de zelul de după, de a-l taxa pe Marcel pentru ca nimeni să nu mai facă precum el. Deși, ne amintim cu toții, mai mici sau mai mari (dar cine a stat să cântărească?!), s-au mai comis atingeri ale însemnelor naționale („tricolorul” în 5 culori de la Alba Iulia, stema pe fond violet a Administrației Prezidențiale etc.). Care au aprins paiele unora sau altora, dar, din câte știm, fără să se-ajungă la amenzi. Să se fi coborât legea din pod pentru Pavel? Sau pentru Traian?! Să credem că, de-acum înainte, chiar se va aplica?!! …Ori totul nu este decât o poveste ca și altele, din arena noastră națională ai cărei locatari, în majoritatea lor (și cred că oricând se poate demonstra!), oricum nu cunosc Imnul de Stat mai departe de „barbarii de tirani” ori, cel mult, de „cruzii tăi dușmani”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: