Peste 15% din locurile din licee au rămas neocupate

> De vină pentru clasele goale sunt lipsa motivației pentru învățare, veniturile reduse, abandonul școlar și plecarea părinților la muncă peste graniță
 

După admiterea în licee de anul acesta, în învățământul liceal județean au rămas goale 15,4% din locurile de la clase – se arată într-o informare a Inspectoratului Școlar Județean semnată de inspectorul general Petru Carcalete. „Ca și în anii anteriori, această diferență de nerealizare a planului de școlarizare în învățământul liceal poate fi explicată prin posibilitățile financiare reduse pentru elevii din mediul rural de a frecventa liceul în alte localități, mai ales în ceea ce privește costurile de navetă sau cazare și masă. Aceasta în condițiile desființării școlilor de arte și meserii, care erau situate în localitatea lor de domiciliu”, subliniază „generalul” de la învățământ. La cele menționate, Petru Carcalete mai adaugă lipsa motivației frecventării și absolvirii studiilor liceale, în condiții dificile de obținere a unui loc de muncă; situațiile sociale grele, de genul familiilor cu mulți copii, veniturilor reduse sau inexistenței acestora. Nu în cele din urmă, de vină pentru clasele rămase goale sunt părinții plecați la muncă peste graniță și care se află în imposibilitatea asigurării costurilor cu studiile liceale, dar și abandonul școlar ori continuarea studiilor în străinătate, mulți elevi locuind cu părinții care muncesc în țările UE. Conform acestei informări, în învățământul liceal, la clasa a IX-a au fost propuse 320 de clase cu 9600 locuri la zi; 5 clase cu 150 locuri la seral; 16 clase la frecvență redusă, cu 480 locuri și 16 clase cu 192 locuri în învățământul special. La examenul de admitere în licee s-au înscris 8.277 absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Suceava și 100 de absolvenți din alte județe, repartizați fiind 8.235. Astfel, 1.479 de locuri, adică 15,40% din total, au rămas neocupate. Pentru ciclurile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial planul de școlarizare al județului Suceava a fost realizat integral. Astfel, în noul an școlar vor funcționa 995 de grupe în învățământul preșcolar, cu 24.344 preșcolari; 1664 de clase de învățământ primar, cu 31.546 elevi și 1515 de clase de învățământ gimnazial, cu 32.397 de elevi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: