Județul Suceava are peste 1200 de pensionați anticipat

În județul Suceava există 1221 de ieșiți anticipat la pensie, informează directorul executiv al Casei Județene de Pensii, Camelia Chitul. Dintre aceștia, 1141 sunt pensionari cu pensie anticipată parțial, iar 80 au pensie anticipată propriu zisă.
 

„În anul 2009, s-au pensionat anticipat un total de 502 persoane, 474 fiind înscrise la pensie anticipată parțial, iar 28 la pensie anticipată. În 2010, s-au pensionat anticipat 426 de suceveni, 401 cu pensie anticipată parțial, iar 25 cu pensie anticipată. Anul acesta au ieșit anticipat la pensie 293 persoane. dintre care 266 persoane au fost înscrise la pensie anticipată parțial, iar 27 la pensie anticipată”, a declarat șefa Casei Județene de Pensii. Conform prevederilor Legii nr. 263/2010 pensia anticipată se acordă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. În ceea ce privește pensia anticipată parțială, aceasta se acordă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă cauzată de extracția și prelucrarea minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor – respectiv Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna – pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare. La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: