car3 3st3 prob

Pentru ultima zi de august, un basarabean a lansat pe Internet, pe un site de socializare, o campanie intitulată „Să vorbim limba română”. Evident, ea se arăta conexă, în substanța sa, sărbătorii „Limba noastră cea română”. Emitentul mesajului, vizând realități concrete de peste Prut, spunea, printre altele, că „a obosit” să constate zilnic cum „limba română este călcată în picioare”, „a obosit” să audă peste tot „Ya ne panimayu na maldavskom”. Îl înțeleg cel puțin din perspectiva unuia care, la puțină vreme după „podurile de flori”, s-a aflat pentru câteva săptămâni la Bălți, oraș atât de apropiat de Prut, în care răspunsurile majorității (iar în cele mai multe cazuri nu era vorba despre ruși!), de genul „Ya ne panimayu na maldavskom”, m-au uluit.
 

L.D. CLEMENT

Între timp, starea de uluire mi-a trecut. Dar mi-a revenit ieri, constatând (contoarele de pe net sunt adesea necruțătoare!) că aproximativ 80% dintre potențialii receptori ai mesajului nu avuseseră vreo reacție. În contextul în care, adesea, internauții par mult mai cooperanți când e vorba „să susțină” (cel puțin prin simpatie, chiar și doar printr-un click) tot felul de campanii (nu zic că mai puțin justificate) pentru salvarea cățeilor, pentru apărarea produselor românești, pentru un pic de speranță copiilor din mediul rural, pentru un referendum național pentru instaurarea monarhiei în România (!) – am citat (aproximativ) câteva dintre cele aflate la ordinea zilei. Pe de altă parte, unii (nu mulți!) dintre cei aproape 1500 de inși care au răspuns (cumva) apelului (inclusiv din Italia și SUA) au ajuns și la un aspect mai profund și mai extins (cred eu) al chestiunii: protejarea limbii române vorbite și scrise chiar față de unii dintre românii care… zic că o vorbesc (cum o vorbesc) și o scriu (cum o scriu). Disputa (care se prevede luuungă) rămâne deschisă. Spre exemplu, un ins aflat de cealaltă parte a baricadei răspunsese astfel: „asa scrim noi car3 3st3 prob”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: