Peste 46.000 de pensionari beneficiază de creșteri la grupele de muncă

În județul Suceava, 46.379 de pensionari sunt beneficiari ai dispozițiilor art. 169 din Legea nr. 263/2010 care consacră o creștere a punctajelor anuale stabilite pentru grupele de muncă, declară directorul executiv al Casei Județene de Pensii, Camelia Chitul.
 

„Din acest număr, 33.494 au ca temei legal al înscrierii la pensie Legea nr. 3/1977, iar 12.855 – Legea nr. 19/2000. Din total, 42.171 au primit aceste drepturi în cursul lunii februarie 2011, sumele plătite incluzând și diferența dată pentru luna ianuarie a aceluiași an. Ceilalți 4.208 pensionari au intrat în posesia acestor drepturi în intervalul martie 2011-august 2011”, a declarat Chitul, adăugând că suma achitată în luna trecută de Casa Județeană de Pensii Suceava, pentru aceste drepturi de pensie, a fost de 5,8 milioane de lei. Pe de altă parte, în intervalul ianuarie-august, totalul plătit de instituția suceveană, ca diferență de grupă, însumează 46,4 milioane lei. Potrivit art. 169 din Legea nr. 263/2010, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă, beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade. Este vorba despre o majorare cu 50% pentru intervalele în care s-a muncit în locuri încadrate în grupa I de muncă și cu 25%, în cazul grupei a II-a de muncă. De această creștere a punctajelor anuale beneficiază și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001 – 2 noiembrie 2008 inclusiv, numai în situațiile în care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare prevăzute de legislația în vigoare în perioada respectivă. Creșterile punctajelor anuale nu se aplică în situația în care, la recalcularea pensiilor în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, cu modificările și completările ulterioare, pentru determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului la pensie prevăzută de acte normative cu caracter special.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: