Perle false

Dacă e bacalaureat, sunt (și) perle. Iar dacă e de toamnă, cu repetiție, sunt perle și mai multe. Și dacă sunt perle, se face că ele se cer mediatizate; și neoficial (din gură în gură ș.a.m.d.), și oficial (pe canale mediatice constituite ca atare). S-ar spune că funcția operațiunii extragerii perlelor din teze și diseminării lor ar fi una combativă, cu țintă educativă (cu ajutorul ironiei ca unealtă); tare mi-e că, adesea, se vizează însă doar divertismentul facil, la îndemână. Că perlele prind bine unei zone a publicului larg (sau că-și găsesc realmente un public), dovadă ar sta și faptul că, în timp, s-au găsit să apară (nu, nu dintre dascăli!) fel de fel de colecționari și de zvoneri.
 

L.D. CLEMENT

Care nu pregetă nici să falsifice perlele autentice de examen, să producă unele mai mult sau mai puțin asemănătoare, să nutrească adevărate crescătorii de perle artificiale. Care de regulă sunt ușor de recunoscut când sunt atribuite unui anume examen, dar n-au nicio legătură cu subiectele date la examenul respectiv. Se spune (precum în șablonarde titluri din aceste zile) că „perlele îi amuză pe profesori”. Nu-i adevărat, îi întristează adânc, se reflectă asupră-le zugrăvindu-i ca personaje schițate stângaci și degeaba. Și nu le-ar fi de vreo scofală lor și nici nouă dacă s-ar evidenția, cu acest prilej, că niște loaze întâmplate într-un bacalaureat târziu se exprimă precum, bunăoară, niște miniștri ori parlamentari ori primari! Însă mi-e teamă că niște perle de azi, veritabile au ba, intens vehiculate, ar putea contamina și institui, prin uz, norme de mâine, pe care să nu izbutească să le combată nici 1000 de înțelepți și academicieni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: