Rentierii viageri din agricultură primesc peste 280.000 de lei

Până marți, săptămâna viitoare, rentierii agricoli suceveni trebuie să se prezinte la vizarea anuală a carnetelor, informează Angela Coroleucă, directorul executiv al Centrului Județean Suceava al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
 

Rentierii sunt așteptați la sediul APIA de pe bulevardul „1 Decembrie 1918” din municipiul Suceava, având asupra lor carnetul care le atestă calitatea respectivă, precum și actul de identitate. În județul Suceava există 364 de rentieri, iar suma care va ajunge, în perioada următoare, în conturile acestora este de 281.113 lei. Angela Coroleucă face cunoscut că, în cazul decesului rentierului agricol, renta datorată acestuia poate fi încasată de moștenitorii săi. Însă aceștia vor trebui să vină la APIA cu certificatul de deces; carnetul de rentier al defunctului; certificatul de moștenitor; actul de identitate al moștenitorului; document cu coordonatele bancare, precum și cu o împuternicire notarială din care să reiasă acordul celorlalți moștenitori privind solicitarea și încasarea rentei. Reamintim că, de la 1 februarie 2011, APIA – Centrul județean Suceava a preluat activitatea desfășurată, până acum, de Biroul Județean al Oficiului Național de Rentă Viageră Agricolă. Transferul a avut loc în conformitate cu OUG nr. 70/2010 privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și a unor structuri aflate în subordinea acestuia. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol înstrăinat și echivalentul în lei a 50 euro pe an pentru fiecare hectar arendat. Beneficiarii sunt persoanele care au vândut terenul sau l-au dat în folosință, au avut la data respectivă cel puțin 62 de ani și au deținut în proprietate până la 10 hectare de teren. Renta viageră agricolă este exclusiv reglementată de „Titlul XI” al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, legea fiind cunoscută și ca Legea „Flutur”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: