UNPR vrea de la Autoritatea Electorală o părere autorizată

Vicepreședintele UNPR, Șerban Mihăilescu, a solicitat de la Autoritatea Electorală Permanentă un model electoral coerent, european, pentru alegerea viitorului Parlament, pentru ca în funcție de părerea autorizată a celor de la AEP să se poată adopta o lege.
 

El este extrem de nemulțumit că până acum AEP „tace cu distincție”. Șerban Mihăilescu a spus, într-o conferință de presă desfășurată la finele Școlii de Vară a UNPR de la Gura Humorului, că există trei variante privind alegerile parlamentare, actualul sistem uninominal, un altul fiind cel majoritar pur care exclude și pragul electoral, sau un sistem majoritar cu alăturarea unei liste naționale de candidați. „Problema este să vedem în ce măsură sunt utile aceste sisteme într-un moment în care noi am simplificat foarte mult sistemul electoral și mă refer la alegerile locale. E un mare curaj pentru coaliția de guvernare să intre doar cu votul ghilotină, când cel care obține cele mai multe voturi este ales primar”, a explicat senatorul Mihăilescu. Din punctul său de vedere, modificarea legii electorale nu va fi o chestiune facilă și a atras atenția că în România există Autoritatea Electorală Permanentă, înființată în 2004, care are un președinte cu rang de ministru, un aparat corespunzător, are adjuncți și reprezentanți în județe, dar că această instituție „tace cu distincție” la toate chestiunile care i s-au cerut. „Am solicitat primului ministru să ceară de la această autoritate, cu experiența de opt ani de alegeri de tot felul, un punct de vedere coerent, european, ca să vedem unde ne plasăm. Această autoritate constatăm acum că am înființat-o de pomană, dacă nu poate produce un asemenea punct de vedere”, a spus liderul UNPR. Șerban Mihăilescu este de părere că România trebuie să se profesionalizeze și în ceea ce privește sistemul electoral și organizarea alegerilor, arătând că și acum se folosește același tip de buletin de vot, aceleași tipuri de ștampile sau același mod de numărare a voturilor ca în anul 1990. „Când schimbi un sistem electoral trebuie să aduci cel puțin ceva mai bun, ceva mai simplu, ceva mai credibil și ceva care să asigure reprezentativitatea. Nu poți, de câte ori ești la putere, să faci sistemul care îți convine ție cel mai mult”, a declarat la final senatorul UNPR. Partidele din coaliție urmează să desemneze luni câte doi reprezentanți care vor lucra pe proiectele de electorale privind alegerea Parlamentului în 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: