Anul acesta, ultimul tren pentru mulți dascăli:

Titulari cu orice preț, chiar și departe de casă

Nu toate cadrele didactice care au reușit să se titularizeze în învățământ anul acesta chiar se pot bucura că au obținut postul dorit. Dar cel puțin ele au obținut acest statut, care le conferă stabilitate pe un post.
 

Din toamnă, vor intra în vigoare noile metodologii ale Legii Educației, care stabilesc că titularizarea va fi efectuată la nivelul fiecărei unități de învățământ, iar în caz de restructurare profesorul trebuie să-și caute singur un alt post; și poate ajunge, în urma restructurării, și în șomaj. Este o schimbare pe care nu toți dascălii o agreează. De aceea, anul acesta, mulți au căutat să devină titulari pe vechiul sistem. Astfel că, fie sunt din alte județe și s-au titularizat la Suceava, fie sunt suceveni și au prins un post de titular în alt județ, unii dascăli n-au încotro și vor pleca să predea departe de casă, iar alții pot solicita detașare la școala dorită. Dar puțini au șansa detașării la cerere, întrucât la unele discipline nu sunt posturi, precum istorie și geografie. Prin urmare, cu siguranță, unii dascăli suceveni titulari la aceste discipline vor preda în școli din alte județe – spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Suceava. Prezența la post este obligatorie la 1 septembrie Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, la 1 septembrie cadrele didactice se prezintă la post și semnează contractele cu directorii unităților la care sunt repartizate, iar după această dată metodologia le permite să se detașeze la cerere, cu condiția să existe post la școala dorită, pentru o perioadă de un an. După care o vor lua din nou de la capăt, pentru a preda acolo unde vor. „Cei care doresc să se detașeze pot depune cerere de detașare, dar de pe 2 septembrie, după ce se prezintă la post. Ei trebuie să aibă avizul că pot pleca de la școala unde au fost repartizați, iar legea le dă dreptul, și pot veni acasă. Totul se face însă cu acordul Comisiei paritare de la IȘJ. Dar important este ca oamenii să meargă la post la 1 septembrie”, ne-a precizat insp. Alexandra Chirilă. Întoarcerea la școala dorită nu este chiar simplă, fiindcă solicitanții sunt supuși unei evaluări asupra activității didactice din ultimii doi ani. Dar, oricum, aceste cadre didactice au o șansă, fiindcă a preda în alt județ înseamnă multe cheltuieli în plus pentru ele. Reamintim că din cele 30 de posturi titularizabile vacante în județul Suceava, rămase neocupate după prima repartizare, doar 9 au fost ocupate în a doua etapă de candidați din județ, însă care au susținut concursul în alte județe. S-au ocupat atunci 5 posturi la educație fizică și 4 la matematică. Totodată, 15 cadre didactice din județ care au susținut concursul de titularizare la Suceava s-au titularizat în alte județe, în urma celei de-a doua etape de titularizare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: