Trei doamne “de seamă” ale Fălticeniului

“Galeria oamenilor de seamă” ai Fălticeniului s-a îmbogățit miercuri, 20 iulie, de Zilele Municipiului Fălticeni, cu trei noi nume. Este vorba profesoarele pensionare Aspazia Mancu, Mioara Gafencu și Magdalena Vultur.
 

Cele trei doamne, reprezentante ale generației de aur a învățământului local contemporan, au primit titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Fălticeni în cadrul unei ședințe extraordinare a CL. Titlul reprezintă pentru autoritatea publică locală, ca instituție mandatată să reprezinte voința și interesele comunității, recunoașterea deplin motivată a sumei calităților persoanelor propuse pentru acordarea acestei distincții. Proiectul de hotărâre a fost inițiat de primarul Vasile Tofan. Mioara Gafencu s-a născut la 22 martie la Cârlibaba. Este absolventă a Facultății de Filologie a Universității ieșene. Și-a început cariera didactică la Școala Generală Șoldănești, unde a profesat timp de 3 ani, continuând apoi la Liceul “Nicu Gane”. S-a pensionat în anul 1999, după o carieră de 37 de ani ca profesoară de limba și literatura română. A debutat în publicistică în anul 1975, cu articole în revista „Limba și literatura pentru elevi”. Cărți publicate: “Șoldănești, itinerar școlar”, “Șoldănești, vatră de istorie” (împreună cu Dana Busuioc și Sorin Gafencu), “Colegiul Național Nicu Gane (1870-2003)” (împreună cu Sorin Gafencu), “Case de pe Strada Mare”, “Și Ulise nu s-a mai întors”, “Rememorări Luminoase”. Aspazia Mancu, în vârstă de 82 de ani, este cunoscută drept o profesoară exigentă, corectă și onestă, cu o activitate de 55 ani la catedră, dintre care 25 de ani la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni. Împreună cu soțul a venit la Fălticeni în 1960. A profesat și în învățământul militar. O regăsim 7 ani profesoară la Liceul Militar „Ștefan cel Mare”, alți 3 ani în Cazarma din Iași și 4 ani la Câmpulung Moldovenesc. După ieșirea la pensie a fost implicată în proiecte sociale. Este președinta Filialei Fălticeni a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, cu o activitate de peste 10 ani, calitate în care se implică în acțiuni caritabile pentru ajutorarea bătrânilor singuri, a elevilor, studenților orfani și familiilor nevoiașe. A sprijinit prin această asociație construcția și înzestrarea Căminului de bătrâni al așezământului de asistență socială “Sfântul Andrei” din Fălticeni. Magdalena Vultur a avut o carieră de peste 40 de ani la catedră. În urmă cu 50 de ani a venit la Fălticeni, fiind una dintre profesoarele emblematice care au activat la Liceul „Nicu Gane”. Deține un record rar în învățământul județului. Timp de 35 de ani a îndrumat activitatea profesorilor de limba franceză din zona Fălticeni. A format peste 100 de profesori de limba franceză într-o perioadă în care sistemul educațional nu punea accent pe studierea acestei limbi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: