O scrisoare pierdută

A început să circule pe mai toate canalele mediei o misivă anonimă, scrisă la mai multe capete (de acuzare), atribuită unui tânăr dintre cei bușiți la bacalaureat sau din „generația rataților” cum invocă el, pentru a o respinge, o etichetă pe care, potrivit lui, mass-media (toată!) ar fi atribuit-o celor care recent au susținut examenul (cândva) de maturitate. Cu bacalaureat sau fără (nu rezultă!), opinentul revoltat ia însă (prea) repede în brațe – totodată reproșând că nu are modele! – un clișeu pe care l-am uzitat mai cu toții, de la cei cu barba sură, până la, iată, noii bacalaureați: cel al „generației sacrificate”. A sa, zice, ar fi însă unica de până acum (Să dea Dumnezeu!
 

L.D. CLEMENT

Dar și ei…, să aibă grijă de propriile traiste!) „sacrificată cu folos”. Urmează acuzații – la adresa mediului politic, sistemului de învățământ, societății în ansamblu, către mass-media (în fapt, celor care cultivă divertismentul mediatic și… chiloții drei Crudu), României – care, din nefericire sunt deja vechi și, parcă, deja inutile; fiindcă de câte ori au fost lansate, cu oricâtă virulență, n-au făcut decât (eventual) să schimbe o putere cu alta, cam asemenea. Așadar, “scrisoarea unui elev revoltat” are, prin conținut, și aspectul comun de răfuială cu generațiile anterioare. Părea un pic interesantă spre final, când anonimul (un fricos, așadar) trecea la lozinci ca acestea: „Suntem diferiți! (…) prin faptul că știm să spunem GATA! Gata cu adevăratele gunoaie (…dar nu și cu cele care sunt mai puțin gunoaie?! – n.n.) din țara asta! Noi avem onoare și demnitate, nu mai suntem niște slugi în fața voastră, iar dacă nu vom reuși să vă schimbăm, vom pleca din țară, și atunci să rămâneți voi să vă plângeți de milă!”… Etc. …Dar acum nu mi se mai pare deloc interesantă. Ce repede și-a asumat eșecul unei lupte care nici n-a început! Ce iute a apelat la un banc vechi de mai bine de un sfert de veac, în care cineva, spălându-se pe mâini, spunea peste umăr: „…Iar ultimul stinge lumina!”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: