Medicii avertizează:

Căldura și alcoolul nu fac casă bună !

Sucevenii au învățat de-acum, ce măsuri trebuie să ia pentru a preveni afecțiunile provocate de căldură; de aceea în aceste zile au ajuns la Urgențe puține persoane cu probleme provocate clar de temperaturile ridicate din ultimele zile.
 

Potrivit șefului Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiței, au fost mai multe cazuri de decompensări, pe fondul unor boli deja existente, dar sunt greu de determinat exact cauzele decompensării unui pacient care suferă deja de o boală cronică, însă nu au fost lipotimii. “E clar că și căldura dă peste cap o persoană care are deja probleme de sănătate, dar poate fi un cumul de factori care poate contribui la decompensare. Însă în stare de lipotimie n-au ajuns”. Chiar dacă în județ nu s-au înregistrat cazuri grave ca urmare a caniculei, șeful DSP recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare, între orele 11 și 18, iar dacă oamenii stau la soare, să poarte pălărie și îmbrăcăminte corespunzătoare. „Îi sfătuim să nu facă drumuri inutile, să-și organizeze timpul în așa fel încât să nu se afle pe străzi la orele amiezii. Să-și facă cumpărăturile dimineața devreme sau seara târziu, mai ales că magazinele sunt deschise. Să evite asfaltul expus la soare, fiindcă radiază o căldură foarte mare, ceea ce duce la dilatarea vaselor circulatorii la nivelul picioarelor”, a spus dr. Abiței. Consumul zilnic de lichide, legume și fructe se recomandă în aceste zile, fiind contraindicate însă sucurile răcoritoare carbogazoase, spune directorul DSP. Trebuie evitate, categoric, băuturile alcoolice, chiar bere sau vin, deoarece favorizează deshidratarea și reduc capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De altfel, singurele persoane găsite de Ambulanță leșinate pe stradă au fost adulți care au băut alcool și li s-a făcut rău… Dr. Abiței precizează că și variațiile bruște de temperatură constituie un pericol pentru sănătate: „Urmează perioadele de vijelie, când temperaturile vor scădea brusc și toate persoanele meteo-sensibile, în special cardiacii, vor avea probleme. În general, toată lumea se axează pe căldură, dar și frigul are o acțiune negativă asupra organismului, producând de la vasodilatație bruscă la vasoconstricție bruscă, ceea ce nu este deloc benefic pentru sistemul circulator”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: