Norman Manea, aniversat la Biblioteca Bucovinei

Sub egida Consiliului Județean Suceava, a Bibliotecii Bucovinei, a filialei Iași a USR, a Librăriilor Alexandria și a site-ului Agonia.ro, au loc astăzi manifestări menite a-l impune atenției, la împlinirea vârstei de 75 de ani, pe scriitorul ivit în Burdujenii Sucevei Norman Manea.
 

Din programul coordonat de scriitoarea Angela Furtună fac parte: „A Bard College and ICR New York production: Norman Manea – Mărturia. Dialoguri cu Robert Boyers” (cu specificarea: „exclusivitate la Biblioteca Bucovinei!”); o lectură publică din scrierile autorului omagiat; evocări și dezbateri. Evenimentul este programat de la ora 17, în Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei. Manifestările, ni s-a precizat, fac parte din Campania Bibliotecii Bucovinei și a CJ Suceava „România vorbită frumos”. Norman Manea s-a născut la 19 iulie 1936; din 1986 (când publicase deja 10 volume) trăiește în Statele Unite, unde devenise „writer in residence” pentru câteva universități, printre care și Bard College New York. Se numără printre cei mai traduși (în aprox. 20 de limbi) romancieri români și este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari scriitori români din exil. Pentru cărțile sale a primit numeroase premii, în străinătate, dar și în țară, unde revine periodic, inclusiv datorită contractelor de editare pe care le are în ultimii ani. În acești ani a revenit, cu discreție, și la Suceava (și în județ). S-a vorbit despre el și ca despre un potențial candidat al României la Premiul Nobel, însă el însuși declara, în anul (2008) când devenea Doctor Honoris Causa al universităților București și Babeș-Bolyai, că „românii ar trebui să se vindece de obsesia Nobelului”, fiindcă „Nobelul nu ar schimba România, chiar dacă ar câștiga cinci premii Nobel. (…) Realitatea țării, realitatea ei culturală, socială, economică este cea care îi dă valoare și consistență”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: