…Ce-o să fie ?

Încă nu e clar dacă asigurarea obligatorie a locuințelor este… sau nu obligatorie începând de astăzi; cel puțin, în sensul că s-ar sancționa proprietarii neasigurați. Oricum, legea, de fapt termenele-limită propuse de aceasta au provocat încă de la început confuzii. Cu sau fără ele, rezultatele (sau lipsa lor!) de până acum bat la ochi: doar foarte puțini proprietari s-au asigurat, chiar și dintre cei care s-au confruntat nu doar cu amenințările naturii, ci chiar cu dezastrele.
 

L.D. CLEMENT

Și e destul de dificil de deslușit care sunt motivele care generează această situație: neîncrederea în instituțiile statului; ignorarea legii (oricare ar fi ea); lipsa de informații sau chiar dezinformarea; sărăcia; presupunerea că, la un Doamne ferește!, statul ori comunitatea îi vor scoate cât de cât din necaz; credința în Doamne ajută și apără!, că n-o să se întâmple nimic rău; neîncrederea în firmele de asigurări (că, la o adică, acestea ar acoperi sumele – mici! – asigurate) și în sistemul de asigurări în sine… Deunăzi, discutam pe această temă cu un gospodar din Lunca Sucevei, dintr-o zonă ce părea ferită de riscuri majore până în ultimii ani, dar care a avut totuși de suferit din cauza ruperii unor iazuri. V-ați asigurat?, întrebam. Da, de la începutul anului, mi-a răspuns. Dar am aflat că era printre puținii din sat care procedase astfel, iar acum, pe jumătate mulțumit că a făcut o treabă despre care crede că trebuia, parcă nu știa cum să-și ascundă juma’ stinghereala că s-ar putea număra printre fraieri. Că majoritarii deja zic: Na, și ce-o să fie? Na, și ce-o să-mi facă?!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: