Ieri, din piețele “Sf. Ștefan” și “Sf. Mihail” din Viena, pe biciclete

A început pelerinajul spre Bucovina

Proiectul turistic european „Pelerin în Bucovina”, inițiat de Consiliul Județean Suceava, a fost lansat, ieri, în Piața „Sf. Ștefan” din centrul Vienei, unde mai mulți cicliști suceveni printre care, în această inedită calitate, și consilierul personal al lui Gheorghe Flutur, Neculai Barbă, au pornit într-o cursă de aproximativ 1.200 de kilometri cu destinația Suceava. Înainte ca președintele CJ Suceava și cicliștii să fixeze kilometrajul la zero și să dea startul acestui pelerinaj, monseniorul Anton Faber a oficiat, în Catedrala „Sf. Ștefan” din Viena, o rugăciune de binecuvântare a celor care vor face această cursă și și-a exprimat intenția de a fi el însuși pelerin pe bicicletă, la anul sau peste doi ani, alături de alți cicliști. Șeful administrației județene a oferit monseniorului Anton Faber o icoană pictată cu Maica Domnului și o machetă a bisericii Mănăstirii Voroneț.
 

După startul simbolic din Piața „Sf. Ștefan”, cicliștii au mers la capela din cadrul parohiei ortodoxe „Sf. Înviere” din Viena, unde preotul Emanuel Nuțu a oficiat o rugăciune de binecuvântare a călătoriei. El le-a urat pelerinilor să aibă o călătorie binecuvântată și să ajungă cu bine la destinație. Preotul a arătat că legăturile între parohia ortodoxă din Viena și Bucovina sunt strânse, mai ales că în acest locaș au fost aduse și adăpostite odinioară moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Startul oficial al pelerinajului a fost dat din Piața „Sf. Mihail”, unde a fost amenajat un stand de informare privind Bucovina. La acest eveniment au participat, pe lângă Gheorghe Flutur, ambasadorul Românei la Viena, Silvia Davidoiu, europarlamentarul PDL Petru Luhan, directorul general pentru turism din cadrul Ministerului Economiei și Muncii al Guvernului austriac, Elisabeth Udolf-Strobl, precum și mai mulți români, unii aflați ca turiști în zonă, iar alții stabiliți în Viena. Cicliștii care au pornit în pelerinaj, îmbrăcați cu tricouri inscripționate în limbile română și germană cu mesajul „Pelerin în Bucovina”, au între 20 și 42 de ani. Potrivit unuia dintre ei, Tiberiu Seredenciuc, grupul de cicliști își propune să parcurgă circa 180 de kilometri pe zi, astfel încât la 23 iulie să fie în Pasul Tihuța. Un alt ciclist, Ionuț Ghetaș, a spus că ciclismul este un hobby pentru el și că e bucuros să fie implicat în acest proiect. Gheorghe Flutur a declarat că acest proiect este de mare perspectivă, urmând ca din toamnă să fie combinat cu programul „Rute culturale europene”, una dintre ele fiind spre mănăstirile cu frescă exterioară din Bucovina: „Pentru noi, ca semnificație, înseamnă legătura între ortodocși, catolici și alte confesiuni, înseamnă vizită în ținutul toleranței și bunei înțelegeri, într-unul dintre puținele ținuturi bio din Europa, cu o mare încărcătură de tradiții și obiceiuri pentru care am văzut un foarte mare interes”. Președintele CJ a mai anunțat că autoritățile județene doresc să deschidă o școală de vară pentru ghizi, să introducă gospodăriile țărănești în rețeaua de găzduire, să fie puse bazele turismului de familie, care este un tip de turism ce pune accentul pe mai multă unitate și stabilitate socială. Reamintim că proiectul lansat ieri este structurat pe două componente. Una în perioada 15 iulie-23 iulie, când se desfășoară pelerinajul pe traseul Viena – Bratislava – Budapesta – Gyor – Oradea – Cluj-Napoca – Pasul Tihuța – intrarea în județul Suceava. Cea de-a doua, care se va desfășura până în 15 august, privește traseele de pelerinaj din județul Suceava spre Mănăstirea Putna, Basilica Minor, romano-catolică, din Cacica și Mănăstirea Hagigadar, armeană, din apropierea municipiului Suceava, toate aceste locașuri serbând hramul cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, la 15 august.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: