Porumbelul mort găsit în insulele Aland aparține unui columbofil rădăuțean

Anunțul privind porumbelul cu seria de inel 484695-09 RO care a murit în curtea dlui Kenneth Sundholm din insulele Aland, o provincie autonomă, demilitarizată și unilinguală a Finlandei, situată la intrarea în Golful Botnic, la aproximativ 40 km de coasta Suediei și la 25 km de coasta Finlandei, a răscolit inimile columbofililor de pe meleagurile sucevene.
 

Vestea dlui Ilie Ciobanu, columbofil din comuna Horodnic, de lângă Rădăuți, că în anunțul de pe site-ul Romanian Racing Pigeons este vorba despre o porumbiță din crescătoria dânsului a creat mari emoții. În ziua de 18 iulie 2011, porumbița a fost lansată într-un mare concurs de fond din localitatea Mlawa Polonia, concurs la care au participat 5000 de porumbei din județele Suceava și Botoșani. Dl Kenneth Sundholm, din insulele Aland, a făcut un gest simplu, omenesc, dar de o incomensurabilă mărinimie. Astfel că, acum, columbofilul Ilie Ciobanu din Horodnic mulțumește pentru informația transmisă în mass-media. A aflat în acest mod de soarta păsării pe care o îndrăgea mult. Porumbița sa, din cauza unor condiții meteorologice neprielnice, ploi și furtuni, s-a rătăcit! Pentru a ajunge în îndepărtatul arhipelag Aland, a străbătut ținuturile poloneze din nord, a zburat apoi peste apele reci ale Mării Baltice, incredibil, peste 700 km, intrând în Golful Botnic. Epuizată de efort și de foame, la vederea pământului s-a prăbușit, găsindu-și sfârșitul în curtea dlui Kenneth Sundholm. Eroina noastră, porumbița călătoare, este un produs al geneticii columbofililor suceveni – porumbei formați și adaptați timp de ani de zile pentru zborurile de la distanțe mari. Rătăcirea ei și periplul către nord m-au determinat să mă gândesc la originea zborului, vizavi de ținuturile noastre nordice din peisajul geografic al României. Columbofilii suceveni mulțumesc dlui Kenneth Sundholm pentru gestul său plin de noblețe, care vine să completeze cu o nouă pagină studierea unei păsări, adevărat miracol, monument de sacrificiu și inteligență, mărgăritarul sufletelor noastre! (Dr. MIRCEA BILIUS, președinte onorific al Asociației Columbofile Suceava)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: