Mihai Camilar, cu un adevărat tratat de etnografie

„Cultură și civilizație tradițională în zona etnografică Humor” este ultima, dar cu siguranță nu cea din urmă lucrare a lui Mihai Camilar, muzeograf la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.
 

La prima vedere, cartea se încadrează în seria „Zone etnografice”, ce a debutat tot cu un volum ce abordează viața materială și spirituală bucovineană (Zona etnografică Rădăuți, 1979). Dar asemănările se opresc aici. Lucrarea de față tratează într-o manieră superioară elementele civilizației țărănești, fiind în fapt un adevărat tratat de etnografie. Ca și lucrările anterioare ale autorului, și cartea de față este scrisă într-un stil accesibil atât specialistului în etnografie sau antropologie, cât și cititorului obișnuit, venind în întâmpinarea celor dornici să cunoască crâmpeie de spiritualitate bucovineană. Cartea este structurată în nouă capitole, de la cadrul geografic și istoric la ocupații, meșteșuguri, instalații tehnice țărănești, arhitectură populară, port sau calendarul timpului și al vieții. Este o lucrare foarte temeinic documentată, în argumentarea realității etnografice autorul, Mihai Camilar, venind cu surse din cele mai diverse: arheologice, documentare, toponimice. Este citat un mare număr de lucrări bibliografice, inclusiv colecțiile de documente cu referire la Moldova și Bucovina, lucrări de etnografie, istorie și geografie, fiind studiate atent fondurile filialei Suceava a Arhivelor Statului. Cartea apare într-un moment în care autorul are în spate decenii de viață puse în slujba etnografiei. Cine răsfoiește arhivele științifice și documentare ale Muzeului Bucovinei sau ale Muzeului Obiceiurilor Populare de la Gura Humorului va da peste sute și sute de fișe din cele mai diverse: de obiect, de arhitectură, de așezare etc., fapt ce denotă o bună cunoaștere a patrimoniului etnografic bucovinean. Dar aceasta nu este o carte scrisă din bibliotecă. Autorul a luat la cunoștință de realitățile etnografice bucovinene, a studiat obiceiurile și tradițiile chiar la fața locului, străbătând cu pasul, de-a lungul carierei sale, mai toate localitățile zonei etnografice Humor în campaniile de cercetare de teren organizate sau în cercetări solitare, fapt confirmat și de numeroasele rapoarte de teren din arhivele muzeelor mai sus menționate. În cele din urmă, această carte poate fi considerată și un omagiu adus de autor humorenilor care „nu-și dezmint nici în vremurile noastre căldura sufletească”. Muzeograf AUREL PREPELIUC, Muzeul Satului Bucovinean

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: