Nonagenarii Asociației Învățătorilor “George Tofan”: George Hrihor

A văzut lumina zilei la data de 21 martie 1921, în comuna Vicovu de Jos, fiind al treilea copil al Anastasiei și a lui Miron Hrihor.
 

Printre profesori l-a avut și pe Simion Florea Marian, dar părinții l-au retras din liceu din cauza condițiilor materiale precare ale familiei. Tocmai de aceea s-a ambiționat să-și poarte la școală cei trei copii ai lui. Rămas orfan la vârsta de 9 ani, George s-a străduit să învețe bine și să-și mulțumească tatăl, care-l creștea cu greu. Ulterior a urmat cursurile Liceului “E. Hurmuzachi” din Rădăuți, apoi pe cele ale Facultății de Fizică din cadrul Universității București. Din anul 1950 a funcționat ca profesor, întâi la școala din Bilca, apoi la Remezău, școală la care a activat până la pensie. La această școală a fost și director timp de 20 de ani. Soția sa, talentata poetă Cleopatra, a lăsat cărțile: “Hai, pană, cu mine-ndărăt”, “Amintiri din Costișa” și volumul de poezii “Doruri mici în noaptea mare!”. George Hrihor a desfășurat o bogată activitate culturală, fiind regizor de piese de teatru și actor, totodată. A știut să-și atragă la această activitate, pe lângă membrii familiei, soția și cei doi fii, precum și un număr important de colegi de la școală. A fost un talent deosebit și în confecționarea decorurilor pentru piese de teatru pe care le-a pus în scenă. A pus în scenă piesele “O scrisoare pierdută”, “O noapte furtunoasă”, „Take, Ianke și Cadâr”, “Titanic vals” ș.a. La aniversarea celor nouă decenii de viață, pe 12 martie a.c., un grup de intelectuali rădăuțeni s-a prezentat la casa sărbătoritului, bucurându-l pentru câteva ore. Am cântat cântece vechi, am revăzut piesa “Doctor fără voie” și-am recitat versuri memorabile. La vârsta aceasta este încă un interlocutor fermecător și , în permanență, a avut ceva hazliu de spus oaspeților săi. A fost o seară de neuitat! Înv. VALENTINA HRIȘCĂ Prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: