Jurnal de spectator

15 iunie. Simbolică zi a miezului de Cireșar. Amară prin destinul Poetului, dulce și rodnică prin prima ediție a festivalului ce poartă numele marelui Grigore Vasiliu Birlic.
 

Asociația Fălticeni Cultural este într-un continuum activ. Risipei se dedă Florarul, entuziastul preot Liviu Vasile Mihăilă și întregul comitet de organizare. La post, de permanență, profesoarele Anca și Monica. Culturalii urbei primesc în Sala „Aurel Băeșu” oaspeți de pretutindeni. Ne zâmbesc prietenos actorul Eusebiu Ștefănescu și cantautoarea Maria Gheorghiu de la Teatrul Național București. Iat-o pe Carmen Olaru de la TVR Iași, care, împreună cu echipa, a adus dar de casă nouă documentarul „Măria Sa Birlic”. Iat-o pe Brândușa Dăscălescu de la Compania Teatrală Bucovina, pe mulți oameni de cultură, ziariști și reporteri. Oficialitățile, primarul Vasile Tofan, deputata Sanda Maria Ardeleanu, inspectorii școlari Eleonora Bulboacă și Mihai Vitcu. Bun venit la noi, Maestră! – o salutăm pe artista Draga Olteanu Matei, așa cum în 1927 era salutată de Virgil Tempeanu marea tragediană Agata Bârsescu. Se prezintă și se reprezintă preșcolarii și școlarii. Candoare și emoție. „La cireșe”, dramatizare după Ion Creangă, în Cireșar. Pleșești, deschizător de bun augur al festivalului. Autentic. De la Gura Humorului ne încântă cu poezia Anei Blandiana un copil talentat. Promițător. Urmărim Mihail Sadoveanu, Ion Creangă și I. L. Caragiale în mai multe variante interpretative. Lăudabil. Micuța Ariana Coman se prezintă dezinvolt. Fermecătoare. Și-un mușatism de actualitate: „nu mă alegeți!” ne amintește de Birlic. Chiar bine! Pauză. Trăire sfântă. La Biserica „Adormirea” slujbă arhierească pentru Mihai Eminescu și toți oamenii de cultură fălticeneni intrați în lumea umbrelor. Sfinția Sa Arhiepiscopul Pimen ne îndeamnă la trăire creștină. Se depune coroană de flori la statuia Eminescului zămislită măiestrit de Ion Irimescu. Programul continuă la sală. Grupa liceenilor. Câteva evoluții de la „Nicu Gane”. Maturitatea discursului dramatic (text și interpretare). Frazare punctată logic și afectiv. Valentin în formă! De la Colegiul Băcescu, „Chirița”. Un examen greu. Este de față doamna Draga – Chirița. Aplauze meritate. Bine redate prin strălucire de limbaj și gestică texte cunoscute din interpretări celebre (Toma Caragiu și Florin Piersic). De la „Petru Rareș”, un monolog din comedia lui Moli

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: