Vinovatul principal al poluării Sucevei: centrala pe cărbune

Ultimele măsurători arată că în municipiu nu s-au mai înregistrat depășiri ale normelor admise de pulberi în aer după ce, de la 1 mai, s-a închis centrala pe cărbune ce asigură încălzirea orașului, a declarat marți primarul Sucevei, Ion Lungu, care consideră că depozitul de cenușă al societății de termoficare Termica SA ar putea fi principala sursă de poluare cu pulberi a aerului în municipiu. Potrivit edilului-șef, în aceste condiții, s-ar confirma ipoteza inițială, cum că unul dintre posibilii poluatori ar putea fi centrala electrotermică ce funcționează cu cărbune și livrează agent termic pentru încălzirea orașului, însă se continuă monitorizarea și a altor posibili poluatori din zona industrială.
 

Primarul a spus că centrala electrotermică a Termica SA Suceava va mai funcționa doar în iarna viitoare, urmând ca din iarna 2012-2013 să fie pusă în funcțiune noua centrală termică a orașului ce va folosi drept combustibili gazul natural, biomasa forestieră și plantele energetice. Lungu declara în luna aprilie că în municipiu sunt două stații de analiză a calității aerului, una în zona centrală, unde indicatorii sunt în norme, și una în cartierul Burdujeni, unde se constată depășiri ale indicatorilor limită și că, pe lângă transportul rutier și lucrările de construcții, ar trebui căutate surse ale poluării în alte zone, mai ales că s-au constatat depășiri ale indicatorilor limită în perioada de iarnă, când orașul era acoperit de zăpadă. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat la începutul lunii aprilie că, în 2010, cele mai poluate orașe din România au fost București, Târgu Jiu, Rovinari, Suceava și Timișoara, care au depășit cel mai mult indicatorii limită la substanțele poluante din aer. Sursele acestei poluări au fost, în principal, transportul rutier și lucrările de construcții. Acesta a mai spus că, din noiembrie 2009, Comisia Europeană a inițiat procedura de infringiment față de România, din cauza poluării din aglomerațiile urbane, iar în termen de o lună până la trei luni Guvernul va trebui să prezinte situația oficialilor Uniunii Europene. În cazul în care rezultatele României nu sunt considerate satisfăcătoare, țara noastră va ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: