Personalități contemporane: Dumitru Stăniloae (1903-1993)

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost gazda unei duble manifestări tematice, conferința „Ultimul român dintre Sfinții Părinți, pr. Dumitru Stăniloae” și lansarea tezei de doctorat „Personalități contemporane – Dumitru Stăniloae (1903-1993)” a părintelui profesor doctor Florin Grigorescu.
 

Lucrarea a fost coordonată de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”, Suceava. De ceva ani, catedra sus-menționată include la studiile doctorale și absolvenți ai facultăților de teologie ortodoxă din țară, după cum a menționat, în alocuțiunea sa, fostul decan, prof. univ. dr. Mihai Lazăr, prezent la eveniment, alături de pr. prof. Gheorghe Brădățanu, un foarte apropiat al staffului Catedrei de Istorie. Pe parcursul a peste două ore, părintele Florin Grigorescu a expus audienței biografia părintelui Stăniloae, dar și vasta operă a acestuia, punctată prin câteva repere: 822 de studii și articole, 111 studii și articole în versiuni străine, 30 de cărți originale publicate în limba română, 30 de volume traduse în limbi de circulație internațională, la care se adaugă și 30 de volume de traduceri patristice. Pentru opera sa fundamentală, Filocalia, scrisă la 1937, după bogata documentare făcută la Sfântul Munte Athos și dictată de părintele Stăniloae altui mare duhovnic român, Arsenie Papacioc, teologii spanioli au oferit 1 milion de euro pentru ca această vastă lucrare să fie tradusă și la ei. Gândirea părintelui Dumitru Stăniloae a influențat pe mulți teologi străini, ortodocși și eterodocși, care adeseori îl citează în prelegerile lor, după cum a afirmat tânărul doctor în istorie. Demnă de remarcat este o statistică care ne arată că anual într-un centru universitar din țară se lansează câte o teză de doctorat despre părintele academician Dumitru Stăniloae, iar predicile ținute de actualul Patriarh B.O.R. Preafericitul Daniel sunt influențate de gândirea lui Dumitru Stăniloe, care, de altfel, a și anticipat că acesta va ajunge să păstorească Biserica Ortodoxă Română.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: