Coada pisicii

Înțeleptul susține că cel mai bine este să tai o dată coada mâței. În vastitatea și profunzimea învățăturii sale s-au adunat suficiente exemple de situații în care tăieri succesive de coadă au provocat mai multă suferință animalului decât scurtarea dintr-o lovitură și atât cât este până la urmă necesar a obraznicului mădular al acestei feline domestice. Cam așa ni se întâmplă cu reorganizarea administrativ-teritorială. Versiunea cu cea mai mare răspândire până acum și aproape acceptată era cea propunând înjumătățirea numărului de județe. “Unirea” Bucovinei cu “regatul” Botoșanilor, chiar dacă privită cu strâmbare de nas de către talibanii Bucovinei sau cei ai județului vecin, n-ar fi chiar ceva nemaiauzit, nemaiîntâlnit, căci fosta Regiune Suceava, constituită din cele două județe, încă mai trăiește în amintirea multora.
 

Dumitru TEODORESCU

Ea a lăsat urme atât de adânci, încât și astăzi aici se mai vorbește de “invazia celor din Țara Paielor”… În conștiința unora dintre autoritățile noastre de astăzi ideea de unire a căpătat unele contururi, cristalizându-și deja și denumirea, cea de Ținut al Bucovinei. Numai că, prin bucata de coadă tăiată și supusă mortificării se dau “pierzaniei” atâtea funcții de șef! Din doi, unul. Din două sedii, unul. Din două colective, unul. Puternicul și necruțătorul partid comunist din 1950 și anii ulteriori și-a putut impune punctul de vedere față de activiștii săi eliminați. Ce partid va face față astăzi supărării activiștilor săi astfel înjumătățiți?! Lucrurile devin de-a dreptul grave când e vorba însă să rămână din cinci, doar un șef. Poate că dr. Dulgheru e cel mai bun șef peste veterinarii din Moldova și ar merita șefia direcției pe regiune. Dar oare ce-și vor șopti în barbă ceilalți șefi actuali peste “veterinarele” din Regiunea Moldova sau cum se va numi? Este partidul de guvernământ mai tare decât cel comunist din deceniul șase al veacului trecut, încât să le închidă gura atâtor rămași fără șefie?… Maghiarii se îndoiesc. Învățați cu politica pașilor mărunți, ei nu vor opt regiuni. Astfel că pisica pare că va suferi câteva tăieturi succesive ale cozii. Că veni vorba, însă: a întrebat cineva pisica dacă vrea să i se taie coada? Și, și mai și: ați văzut multe pisici cu coada tăiată?…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: