Kafka e copil

Mulți dintre noi privim chiorâș la modul cum se cheltuiesc de către autorități banii colectați din taxe și impozite, multora însă nu ne prea pasă. Dar, când vine vorba de banii – mulți și pentru angajator, și pentru angajat – care iau destinația asigurărilor de sănătate, mai toți tresărim, pentru că avem convingerea și speranța că, asemenea celor reținuți pentru pensie, aceștia reprezintă o garanție pentru trecerea peste necazul provocat de pierderea sănătății. Bănuiesc că, într-un moment de sinceritate a statului cu contribuabilul, primul a admis că acești bani trebuie gestionați de o instanță creată special, care să poată evita, de exemplu, intrarea lor în pungulița cea mare a finanțelor și utilizarea lor în funcție de alte cerințe decât cele pentru care ne sunt luați din buzunar.
 

Dumitru TEODORESCU

Numai că, numită de același stat, acea instanță nu mai face de mult „jocul” asiguraților. Fără îndoială că sunt necesare severitate și fermitate în gestionarea banilor. Este poate motivul pentru care salariile angajaților Casei sunt mai consistente uneori decât ale managerilor ale căror afaceri varsă bani pe asigurări în vistieria Casei. Dar asta este o altă problemă. Cea care doare tare acum este șmecheria jocului de-a războiul cu medicii de familie. Ca și alte false războaie, care au o singură menire: aceea de a opri, încetini sau amâna sine die ajungerea banului dinspre stat spre cetățean pe căile stabilite de legi, legi pe care noi suntem obligați să le respectăm și să plătim, dacă cumva îndrăznim să le încălcăm. Statul, nu. Priviți „diplomatichia” de doi bani a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care spune de toate, numai că e strigător la cer de nedrept faptul că asiguratorul meu nu decontează serviciile medicale de care am nevoie. Cine-mi dă trimitere la o clinică la care trebuie să ajung urgent? Medicul de familie, nu, că este în război cu Casa. Care Casă cică e a noastră… Știați că președintele Casei este chirurg? Nu știu câți pacienți a tratat, dar din fondurile pentru sănătate taie fără milă. Poate de asta a și fost trimis acolo… Dar altceva, mai mărunt, ne-a pus pixul în mână: Casa i-a luat abuziv niște bani unui colaborator al ziarului drept taxă de sănătate pe banii cuveniți ca drepturi de autor. Omul a dat în judecată, a câștigat. Casa a făcut recurs și a pierdut. Sentință clară și definitivă. Acum omul cere Casei banii. Știți ce i-au cerut? O copie după sentința definitivă!!! Kafka e mic copil…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: