La Călinești Enache

Cercul pedagogic al învățătorilor

Motto: „Acolo unde auzi cântând intră, nu te teme, sunt oameni buni” (Shakespeare) Recent, la Școala cu Clasele I-VIII din Călinești Enache (com. Dărmănești) s-a desfășurat Cercul pedagogic al învățătorilor. Au participat învățători din comunele Pătrăuți, Dărmănești și Todirești, precum și învățători de la școlile nr. 3 și 7 din municipiul Suceava.
 

De ce am ales mottoul de mai sus? Deoarece s-au ținut lecții din aria curiculară arte, obiectul educația muzicală. Cum învățământul primar la Călinești Enache se desfășoară în clase simultane, lecțiile au fost susținute de dna înv. Valentina Ciobăniței, la clasele a I și a III-a, și de dna inst. Laura Aroneț, la clasele a II-a și a IV-a. Iată și temele prezentate-dezbătute în ordinea claselor: „Deprinderi muzicale de interpretare”, „Procedee armonico-polifonice, grupe alternative”, „Timbru instrumental” și „Intensitatea/nuanțele”. Se înțelege că s-au urmărit și niscaiva scopuri, precum dezvoltarea deprinderilor muzicale de interpretare a cântecelor în colectiv, pe grupe sau individual, cu acompaniament de percuție corporală și jucării muzicale, dezvoltarea deprinderilor muzicale de tehnică vocală și recunoașterea instrumentelor muzicale (vizuală și auditivă). Când e vorba despre scopuri, apoi musai de urmărit și obiective operaționale. Voi specifica doar câteva: să execute corect exercițiile de respirație, să reprezinte grafic sunetele Do 1, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si, Do 2, să recunoască termeni de nuanță, să definească noțiunea de timbru și altele. Și iată că ajungem și la strategii didactice, printre care amintim metode și procedee, forme de organizare, resurse materiale. Nominalizăm câteva cântecele interpretate: „Concertul”, „Foaie verde baraboi”, „Greierașul” „Furnicuța”, „Albinuța a zburat”, „Rândunica a sosit”, „Cântecul gamei”. La „Mijloace muzicale” nici nu știu cum să mai procedez. Voi prezenta câteva: jucării muzicale, cutiuțe cu orez, instrumente muzicale, CD cu negative, calculator, retroproiector, prezentarea „Power Point”. Mai este cazul să mai adaug ceva? Poate doar faptul că generația mea a văzut sau a auzit numai despre metronom, diapazon sau diafilm. Una peste alta, doamnele Laura Aroneț și Valentina Ciobăniței au depus eforturi remarcabile, rezultatele au fost pe măsură, iar elevii au fost la înălțime. Au fost prezentate și referate de specialitate – „Lecția de muzică în perioada notației” – susținute de dna prof. înv. primar Mihaela Seuciuc și dna înv. Estera Policiuc. După desfășurarea lecțiilor au avut loc discuții moderate de doamnele responsabile de cercuri: prof. Dorina Palaghianu, Simona Neamțu, Florentina Anastasiu și Daniela Renate Întorsătura. Din luările de cuvânt, reținem mai ales ce a spus prof. Vasile Perpeliuc, directorul școlii: „Avem puțini elevi, dar au aptitudini muzicale deosebite, fapt ce reiese din succesul elevei Daniela Cușnir, premiată ca solistă de muzică populară. În general, elevii parcă au un har deosebit, față de alte școli. Așadar și în școlile cu puțini elevi talentele izbucnesc viguros”. KOLEA KURELIUK P.S. Marele George Enescu: „Muzica este un grai în care se manifestă fără putință de prefăcătorie însușirile sufletești ale omului, ale popoarelor”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI