La Suceava, ieri

„Un moment istoric al energeticii românești”

➢ Asociației „Seniorii Electricității” i s-a acordat Medalia de Aur a Senatului Universității „Ștefan cel Mare” Specialiști de odinioară și de azi din domeniul energiei electrice, din Suceava (majoritatea), Botoșani, Bacău, București au umplut ieri sala Dom Polski din Suceava, aniversând împlinirea a 50 de ani de la înființarea fostei întreprinderi de rețele electrice (IRE) cu sediul la Suceava (cei 50 de ani s-au împlinit, de fapt, la 1 ianuarie a.c.) și, totodată, 120 de când energia electrică a început a se folosi în Bucovina.
 

Invitați pe rând la microfon de ing. Corneliu Orezeanu, au vorbit despre „familia” de la Suceava și despre prietenii ei din țară, despre realizările ei nu doar tehnice, ci și sociale sau culturale, subprefectul Angela Zarojanu (și în calitate de fostă angajată a acestei structuri), care a transmis mesajul prefectului Sorin Arcadie Popescu, apoi rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur (care a anunțat și că Universitatea acordă Asociației „Seniorii Electricității”, cu prilejul acestui eveniment, Medalia de Aur), apoi „doi octogenari”, așa cum au fost anunțați, Vlad Vasiliu, cel care a fost primul director al IRE Suceava, între anii 1961-1963, și Iulian Potorac, vreme de 25 de ani director al Bazei de Aprovizionare a Ministerului Energiei Electrice. A urmat la microfon fostul director al IRE Ovidiu Mustață care a spus, poate, mai puțin decât povestește (și va mai povesti, în continuare) în „Crai nou”, amintind, printre altele, momente emoționante din timpul electrificării satelor din județ (cum, de pildă, un moș, aproape centenar, se răsese și se îmbăiase, se îmbrăcase în strai de sărbătoare pentru a se putea preumbla cum se cuvine pe drumul iluminat; până și cum câinii, neobișnuiți cu astfel de intervenții umane în succesiunea zi-noapte, însoțeau în coruri de lătrături speriate aprinderea luminilor…) și mulțumind, în numele Asociației „Seniorilor Electricității”, pentru ajutorul acordat la realizarea acestei festivități, directorului general al E.ON Moldova Distribuție, Sorin Sebastian Potâng, și directorului adjunct, aflat de față, Cătălin Drăgoi. De altfel, directorul Cătălin Drăgoi a specificat, printre altele, că asistă la „un moment istoric al energeticii românești” și că el însuși este copleșit de personalitățile care s-au reunit la Suceava cu prilejul acestui eveniment. Au mai vorbit fostul angajat al IRE Vasile Ilie, acum vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ing. Gheorghe Șchiopu din Bacău, cu amănunte din cartea sa aflată în manuscris „Din memoriile unui fost diriginte de șantier” (din care, un eșantion, pentru publicare, „Crai nou” îl are pregătit), Dumitru Coca, de asemenea fost director al IRE.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: