Copilul – mărgăritarul Bisericii

Cât de mare este averea unei familii când în sânul ei apar copiii, ca dar al lui Dumnezeu și ca viitori cetățeni ai Împărăției celei veșnice! Devenim împreună părtași la pregustarea veșniciei prin copiii noștri botezați, dar și prin educația pe care ei o primesc din partea părinților, a școlii, dar mai ales a Bisericii.
 

În sensul acesta Sf. Ioan Gură de Aur atenționează ferm în privința rolului pe care îl are educatorul (părinte, profesor, preot) în formarea creștinului autentic atunci când afirmă: „Creștem un atlet, să ne gândim la asta”. Or dacă un atlet este pregătit să ia cununa sau premiul, atletul sau ucenicul lui Hristos se pregătește să ia cu asalt prin nepătimire, luminare și îndumnezeire nemurirea. Această avere a familiei este averea parohiei și marele cuvântător Ioan Gură de Aur afirmă că: „Mare depozit avem noi în copiii noștri. Să ne îngrijim de ei…”, prin educația aleasă pe care Biserica o moștenește de la Hristos Cel Înviat prin lucrarea Duhului Sfânt. Astfel, unii copii ai parohiei noastre încearcă să fie cât mai mult timp în biserică pentru a fi de folos comunității (parohiei), dar și părinților. „Căci – dacă – sufletul copilului este ca pânza albă care în orice fel se va vopsi așa va fi până la sfârșit” (Sf. Ioan Gură de Aur), atunci cum nu vom încerca să semănăm Cuvântul în sufletul lor curat pentru a rodi desăvârșirea? Când ai copii ca Elena, Cristina-Maria, Dragoș, Ionuț, Mădălina, Ana Maria, Ilie, Ionuț, Simona, Iliuță, Alexandra Maria, Andrei, Roxana, Ștefănel, Irina, Gabriela, Iulică, Oana, Mircea cărora le plac muzica, arta plastică, matematica, limba și literatura română, istoria și mai ales cuvântul hristic, cum nu le vei împărtăși în fiecare duminică după Sf. Liturghie bobul de învățătură dumnezeiască, sau cum nu vom învăța colindele Nașterii Domnului pentru a le psalmodia în fața părinților lor și a credincioșilor, sau cum nu în Vinerea Mare Îl vom plânge pe Hristos la prohod, sau cum nu ne vor bucura în a doua zi de Sf. Paști în „Ziua tineretului”, sau cum nu vei merge cu ei în pelerinaj la Moldovița, Sucevița, Putna, „Bogdana”, Voroneț, pentru a se închina Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, lui Leontie Sfântul de la Rădăuți sau Sfântului Daniil Sihastrul sau cum nu vor asculta legendele Bucovinei, dar mai ales cum nu vei încerca să le imprimi în suflet neprihănirea Pruncului divin, aducător de Viață veșnică prin moartea și Învierea Sa? În acești copii, care aparțin grupului de cateheză, este o parte a bogăției parohiei noastre ocrotită de către Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, În laboratorul numit Sf. Biserică acești copii învață să zboare spre înaltul cerului, dar nu vor putea zbura perfect chiar din prima zi, ci încet, încet, prin multă osteneală, vor ajunge la înălțimea dorită. În acest laborator avem depozitul și garanția zilei de mâine, dar și garanția că poate ei sau urmașii lor vor deveni sfinți. Preot SIMION MÎNDRILĂ Parohia „Sf. Nicolae” – Sadova

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: