Rânjete

Aflați așadar că bunica Domnica din Vama era curioasă să știe, zilele trecute, pe când tocmai împlinea 102 ani, dacă mai trăiește Ceaușeasca. Și nu avea, biata de ea, la bătrânețele sale, de unde să afle că la București, acolo unde odinioară se prinsese în horă cu regele Carol al II-lea, „Ceaușeasca” a înviat. O pictoriță altfel (înțelegem) bine cotată, Mari-lena Murariu (printre altele, expertă în artă românească a Ministerului Culturii și Cultelor), propune o expoziție intitulată „Despre Elena în general”, ce cuprinde în ipostaze zice-se sexy, dar mai curând grotești, oricum obscene, însă numite „realiste”, câteva Elene ale istoriei noastre înconjurate de personaje politice (masculine) de azi, de ieri și de alaltăieri.
 

L.D. Clement

În ce-o privește pe „Ceaușeasca” desnuda, aflată alături mai ales de întruchipări ale celor care adesea sunt numiți „comuniști” de cei care se denumesc „democrați”, până și personajul „Băsescu” (surprins cu zâmbetul larg care îi anticipează hăhăiala) îi pune mâna pe țâțe! Dar nu vă mai povestesc… Rezum considerând că, dincolo de tezele mai mult sau mai puțin explicite, preponderent politice, lucrările pictoriței intenționează (cum ar spune, poate, chiar un critic de artă) demitizarea, acceptarea și asumarea trecutului, chiar a Istoriei, inclusiv a demonilor istoriei, exorcizarea, bla-bla și etc. Dar nu-mi reprim gândul că un astfel de demers, similar unui rânjet, nu va avea niciodată substanța unei analize lucide și drepte a ceea ce a fost, necesară pentru a păși cu dreptul spre ce va să vie. Mai ales fiindcă mi-e tare teamă că peste 20 de ani vom rânji aidoma, la vremea de-acum. La o adică, „Ceaușeasca” a fost dezgropată pentru a mai fi ucisă încă o dată. De câte ori va mai fi necesar?

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI