FĂNUȘ NEAGU

Comunitatea academică a primit cu adâncă durere vestea că, în ziua de 24 mai, după o îndelungată suferință, s-a stins din viață prozatorul, dramaturgul și publicistul Fănuș Neagu, membru titular al Academiei Române.
 

Născut la 5 aprilie 1932, la Grădiștea de Sus, jud. Brăila, acad. Fănuș Neagu a urmat cursurile Liceului Militar din Iași și ale Școlii Pedagogice „Costachi Negri” din Galați, ale Școlii de Literatură „Mihai Eminescu”, unde a fost coleg de generație cu Nicolae Labiș, și ale Facultății de Filologie din București. Timp de un an a fost profesor la Școala Generală din comuna Largu – Galați, după care și-a început cariera jurnalistică la „Scânteia Tineretului”, ca redactor, apoi ca director al revistei „Țara”. Între anii 1993-1996 a fost directorul Teatrului Național „I.L. Caragiale”. Împreună cu Eugen Simion, Marin Sorescu și Valeriu Cristea au reluat apariția revistei „Literatorul”. Încă din anii liceului, Fănuș Neagu și-a început activitatea literară publicând, în 1954, povestirea „Dușman cu lumea”, apărută în revista „Tânărul scriitor”. Debutul editorial și l-a făcut cinci ani mai târziu cu volumul „Ningea în Bărăgan”, reeditat în 1964, cu unele adaosuri, cu titlul „Cantonul părăsit”, pentru care a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. Primit bine de critică și cu succes deosebit la cititori, Fănuș Neagu a publicat volumele „Somnul la amiază”, „Dincolo de nisipuri”, „Vară buimacă”, „În văpaia lunii”, „Casa care se leagănă”, „Fântâna”, „Pierdut în Balcania”, „Povestiri din drumul Brăilei” ș.a. În anul 1968 i-a apărut primul roman – „Îngerul a strigat”, după care au urmat „Frumoșii nebuni ai marilor orașe”, „Scaunul singurătății”, „Amantul marii doamne Dracula”. Publicistica sa o regăsim în volume cum sunt: „Cronici de carnaval”, „Cronici afurisite”, „Cartea cu prieteni”, „Insomnii de mătase”, „Întâmplări aiurea și călătorii orange”, „A doua carte cu prieteni” și în numeroasele povestiri și cronici sportive apărute în ziare și reviste. Și-a încercat talentul cu același succes și în dramaturgie, scriind piesele de teatru „Scoica de lemn”, „Olelie”, „Casa de la miezul nopții sau Paiața sosește la timp”. Unele dintre cărțile sale au fost traduse în mai multe limbi de circulație internațională. Înzestrat cu un talent cu totul de excepție, autentic creator de limbă, Fănuș Neagu a fost distins cu Premii ale Uniunii Scriitorilor în 1964, 1968, 1970 și 1988. În anul 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române și membru titular în anul 2001. Prin întreaga sa creație literară, Fănuș Neagu rămâne ca unul dintre scriitorii reprezentativi pentru istoria literaturii române contemporane. ACADEMIA ROMÂNĂ *** Uniunea Ziariștilor Profesioniști, care i-a acordat lui Fănuș Ordinul ziariștilor în anul 2000, pentru marele lui ta-lent publicistic, este alături de toți admiratorii săi din țara întreagă în greaua pierdere care sărăcește cultural națiunea română și transmite soției și fiicei lui întreaga compasiune, alături de creștineasca dorință „Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească” alături de bunii lui prieteni Nikita (Stănescu) și Mircea (Micu). Prof. dr. MIHAI MIRON, Președintele UZP

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: