Academicianul Dimitrie Vatamaniuc, cetățean de onoare al județului Suceava

Dincolo de suișul oilor la munte și de readucerea în actualitate a armoniei dintre cele 12 etnii trăitoare pe pământul Bucovinei – țintele oficiale ale „Horei Bucovinei” de la Bucșoaia, desfășurată duminică –, un moment oarecum solemn, în bucuria pașnică a miilor de invitați la iarbă verde și la horit, l-a constituit cel în care eroul scenei a fost academicianul Dimitrie Vatamaniuc, invitatul special al zilei.
 

Este ocazia cu care, în urma unei hotărâri a Consiliului Județean, cel care a reeditat opera marelui Eminescu, muncă de o viață căreia tocmai i-a pus punct la cei peste 90 de ani pe care-i numără, istoricul literar cu obârșia la Sucevița Dimitrie Vatamaniuc, ales de câțiva ani între nemuritori, a primit diploma de cetățean de onoare al județului Suceava. Nu știm cât de emoționată a fost asistența, dar venerabilul nostru om de cultură de la Sucevița a fost într-adevăr emoționat când președintele Consiliului Județean i-a înmânat diploma, prețiosul însemn al respectului și aprecierii pe care acest colț de țară i le-a arătat astfel. „Am invitat pe scenă un bucovinean care ne-a făcut și ne face cinste, academicianul Dimitrie Vatamaniuc. Domnul academician face în septembrie 91 de ani. Pentru că este un simbol al științei, al sensibilității, al longevității, un ambasador al Bucovinei, un mare eminescolog, l-am invitat astăzi pe scenă la Frasin pentru a-i acorda diploma de cetățean de onoare al județului Suceava”, a spus președintele Gheorghe Flutur. Dimitrie Vatamaniuc a mărturisit că este prima dată în viața sa când se adresează unei asemenea numeroase asistențe. Și nu a venit, a spus, cu mâna goală, ci cu cele 11 volume care adună, prin migala și dăruirea sa, opera eminesciană, care, probabil, „nu se va mai tipări niciodată astfel”. Volumele au fost dăruite președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur. Academicianul a încheiat cu optimism cuvântul său: „Eu mai am ceva de făcut…”, ceea ce, probabil, l-a determinat pe Gheorghe Flutur să-l invite pe scena de la Bucșoaia și la 100 de ani…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: