Dublă lansare la CN “Petru Rareș”

Volumul “Poetica teatrului modern” și revista “Alecart”

Cartea Nicoletei Munteanu “Poetica teatrului modern” și numărul 6 al revistei “Alecart” au fost lansate sâmbătă, în aula CN “Petru Rareș” Suceava, înaintea decernării premiilor Festivalului național de critică literară “Mihail Iordache”, organizat de colegiu, elevii participanți fiind astfel bucuroși să se… relaxeze tot pe tărâmul artei și literaturii.
 

Cartea “Poetica teatrului modern” a fost editată de Institutul European, fiind lansată prin februarie la Universitatea “Petre Andrei” Iași. Este prefațată de criticul literar Antonio Patraș, care a precizat la lansare că o consideră “esențială în bibliografia foarte subțire care există la noi pe problematica teatrului”. Autoarea se referă la doi dintre dramaturgii lumii din epoci diferite, Luigi Pirandello și Matei Vișniec, cartea fiind de fapt teza sa de doctorat, doctorat luat cu “Magna cum laude”, a spus Antonio Patraș: “Nicoleta Munteanu a reușit o performanță, fiindcă «Poetica Teatrului modern» nu e numai o carte despre Pirandello și Matei Vișniec, e o lucrare care surprinde în mod inovator, e o lucrare de istorie literară, dar și cu un puternic accent teoretic. Nicoleta Munteanu este cel mai avizat critic de teatru despre Pirandello și Vișniec pe care îl avem în Iași, este un cercetător avizat al universului teatral”. Autoarea își consideră volumul “o carte curajoasă pentru cei care într-adevăr vor să înțeleagă teatrul dincolo de ce oferă scena la prima privire”, considerând-o “o pledoarie pentru metode moderne pe care am considerat că le-am găsit la cei doi dramaturgi”. “Alecart”, revista realizată de elevi din 4 licee din Iași și Suceava Realizată în cadrul unui “proiect cultural de anvergură națională”, revista “Alecart” reunește autori elevi din 4 licee din Iași și Suceava: “Octav Băncilă” și Colegiul Național din Iași, CN „Petru Rareș” Suceava și CN “Nicu Gane” Fălticeni. Potrivit prof. Gheorghe Cîrstian, coordonatorul de la Suceava al revistei, proiectul este sprijinit de Universitatea “Petre Andrei” din Iași, coordonatoarea din partea Iașiului fiind lector univ. drd. Roxana Patraș, de la această universitate. Proiectul este inițiat de Colegiul de Artă “Octav Bancilă” Iași, coordonator fiind prof. Emil Munteanu. La Fălticeni, coordonarea este asigurată de prof. Mihaela Pavel Bărbăcuț. “Revista impresionează prin orizontul cultural, prin curajul cu care sunt abordate domenii dificile chiar și pentru specialiști”, a spus la lansare prof. Jana Horga, de la CN “Petru Rareș”. Revista “Alecart” apare de două ori pe an, în decembrie și mai, fiind considerată “cea mai citită revistă de tineret din țară”, a precizat Roxana Patraș: “Noi, profesorii coordonatori ai revistei, organizăm și insistăm pe o anumită direcție culturală, dar elevii coordonează revista, ei decid ce trebuie să cuprindă și modul în care trebuie promovată”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: