Pudoare

Scandalul Strauss Kahn va fi încet, încet uitat. Omul și-a dat demisia din funcția din care trebuia să plece și oricâtă minte se pierde odată cu scoaterea lui din joc, nu contează. Nu i se va tăia capul, ca-n vremurile cu regi proști și curteni prea luminați, dar efectul este același. Va mai străluci poate în gospodărirea finanțelor familiei sale, dacă nu se va destrăma și aceasta. Una dintre învățăturile acestui scandal se ițește însă, hilar, din poziția mediei americane față de întâmplare (dacă întâmplare a fost), opusă evident poziției presei franceze (îndeosebi). Curtezanul francez a fost umilit de vrednicul familist american. Fraternitate, egalitate… infidelitate ridiculizează americanii celebra teză a revoluției franceze, pozând în depozitarii moralității.
 

Dumitru TEODORESCU

Morali ei, în țara lor, zisă a tuturor posibilităților, în care mormonii pot avea un cârd de neveste, iar un președinte poate oferi bomboane pe băț unei stagiare fără să se întâmple nimic. Iată cum fecioara Americă dă lecții de fidelitate conjugală babei Europe, teoreticiana netăgăduită a moralității. Dar practica ne omoară. Omul politic sau omul public Strauss Kahn are antecedente care pot induce ideea că ar fi fost în stare să facă ceea ce acum i se impută. Bineînțeles însă că nu e singurul. Mii și mii de politicieni sau oameni publici caută esența vieții în brațele altor femei decât cele cărora le-au jurat credință, încât obiceiul a devenit banal. Priviți la unii dintre parlamentarii noștri de-aici, de-acasă, care, scăpați de sub controlul soațelor, al anturajului lor dintotdeauna, calcă pe bec în văzul întregii lumi. Astfel încât am putea revoluționa morala dându-le aleșilor noștri șansa de a evita scandalurile. Ar trebui deci ca, pe lângă bodyguarzi, bucătărese, menajere, secretare, șoferi, aceștia să-și adauge suitei și câte trei-patru… stagiare (era să scriem fâțe) de meserie, care să răspundă la orice oră (și oriunde?) poftelor de sex ale onorabililor domni. Aceștia nu s-ar mai obseda de sex, nevestele ar putea fi păstrate proaspete și demne de dragostea lor platonică, fetele ar avea o slujbă pe plac și sigură (și ce detașamente de stagiare s-ar mai constitui!), iar presa, nenorocita de presă, ar umbla cu limba scoasă doar după vreun popă bezmetic, în căutare de spovedit noi și noi preotese. Doamne, câtă pudoare va emana politica atunci!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: