Chiar dacă sunt lăsați în grija unor bunici afectuoși

Copiii cu părinții plecați în străinătate se pot îmbolnăvi de diabet !

Județul Suceava este în continuare „pe poziții fruntașe” la numărul cazurilor noi de diabet la copii, iar, oricât ar părea de surprinzător, una dintre cauzele îmbolnăvirii unor copii este de natură psihică, ca urmare a plecării părinților în străinătate, ne-a spus coordonatorul Centrului Județean Antidiabet, dr. Gabriela Crețeanu, șefa Secției Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Spitalul Județean Suceava. „La cazurile nou apărute la copii suntem pe poziția a treia din țară. Vin copii, în special din zona Rădăuți, în perioada de iarnă-primăvară, cu diabet din cauza virozelor infecțioase. Dar o cauză tot atât de frecventă și impresionantă este părăsirea copiilor prin plecarea părinților în străinătate. Sunt copii de 3 ani, îngrijiți de bunici afectuoase, care nu lasă copilul nesupravegheat, implicate afectiv, și totuși se îmbolnăvesc”.
 

Centrul Antidiabetic Suceava de la Spitalul Județean Suceava

În general, sunt descoperite și tratate la timp cazurile noi de diabet tip I la copii, dar nu se vindecă niciodată. Peste 500 de cazuri noi, în primul trimestru În primul trimestru al acestui an, la Centrul Antidiabet s-au semnalat 507 cazuri noi, din care 3 copii, dar cifrele sunt mai mari în realitate, spune dr. Crețeanu, fiindcă „trebuie să luăm în calcul – și e un lucru bine știut în lumea diabetologilor, demonstrat științific – că la fiecare caz nou depistat există încă două nedepistate”. Potrivit dr. Gabriela Crețeanu, deși normal ar trebui să se înregistreze circa 78 de consultații pe zi, sunt în jur de 96 de pacienți programați zilnic, iar uneori, cu cazurile noi și bolnavii externați, numărul lor ajunge la 120. De altfel, în Ambulatoriul de Diabet programările sunt deja făcute până pe la sfârșitul lui august. Ambulatoriul de Diabet, inaugurat la începutul anului într-un spațiu nou și complet modernizat, este mereu aglomerat, dar pacienții au acum condiții complet îmbunătățite de așteptare și consultații: o sală de așteptare încăpătoare, cu recepție, de unde pacienții programați sunt dirijați spre cabinetele de consultație și educație terapeutică. În acel loc este amplasat un televizor cu plasmă, unde se proiectează informații generale despre Ambulatoriul de Diabet, date informative pentru pacienți, actele necesare pentru consultații, programe de educație pentru îngrijirea persoanelor cu diabet etc. Sedentarismul, o cauză a diabetului pe care o putem anula prin… mișcare ! Diabetul zaharat, o boală extrem de periculoasă prin complicațiile pe care le dă, are o răspândire mondială semnificativă și nu ține cont de vârstă. Incidența mare a diabetului la nivel național face din această afecțiune o problemă de maximă importanță socială, deoarece omul bolnav de diabet are anumite limite fizice care, inevitabil, determină limitări sociale și profesionale. Diabetul este vi-novat de un deces la fiecare 10 secunde și afectează 246 milioane de oameni din întreaga lume. Printre cauzele menționate de medicul diabetolog se numără lipsa mișcării, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea. În prezent, în România sunt aproximativ 3000 de copii bolnavi de diabet, dar mult mai mulți riscă să devină diabetici din cauza stilului de viață. Potrivit studiilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, peste 60% din oamenii din lume duc o viață sedentară. Reprezentanții Federației Internaționale de Diabet au explicat că 90% dintre cazurile de diabet pot fi prevenite cu o investiție la timp: o alimentație sănătoasă și o jumătate de oră de exerciții fizice zilnic pot preveni această boală. Pentru bolnavii de diabet, se consideră că sportul contribuie la ameliorarea stării de sănătate, iar menținerea unei greutăți potrivite este o cale eficientă de a controla diabetul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: