Bunica Domnica, la 102 primăveri

O aniversare specială s-a consumat discret, marți, în comuna Vama. Domnica Balmoș a împlinit 102 ani, iar primarul comunei, Nicolai Baltag și consilierul local Mihail Nicorescu au avut ideea ca o delegație din partea Primăriei să îi prezinte celei mai vârstnice localnice cuvenitele felicitări și urări de bine din partea întregii comunități.
 

Născută pe 17 mai 1909, Domnica Șestac a fost singură la părinți și s-a măritat la 20 de ani, cu Ioan Balmoș al lui Petru. Soțul său a fost un cunoscut cojocar. Domnica Balmoș a făcut trei clase primare și a fost gospodină casnică toată viața ei, dar a lucrat și ea cojocărie, ca să-și ajute soțul în vremurile când nu mai făcea față comenzilor. Femeia a adus pe lume nu mai puțin de 14 copii, dintre care 7 trăiesc și sunt astăzi și ei la vârsta înțelepciunii. Acum 2 ani, la centenar, bunicuța avea 16 nepoți, 17 strănepoți și un stră-strănepot. Vârsta înaintată îi aduce unele probleme de sănătate, dar bătrânica își respectă încă tabieturile. Dimineața își bea cafeaua și, pentru că nu mai poate ajunge la biserică, a devenit un telespectator fidel al Trinitas TV, unde urmărește atent slujbele religioase. Credința pare să fie unul dintre secretele longevității ei, pentru că, în rest, femeia a dus o viață normală și simplă, cu nimic deosebită de a oricăruia dintre noi. În comuna Vama, longevitatea nu este însă neobișnuită. 12 alți venerabili local-nici au în prezent peste 90 de ani, 9 fiind femei. Nimeni nu poate spune exact care este secretul vieții lor îndelungate, dar ipotezele includ ca motivații posibile alimentația naturală, munca în aer liber, apa curată, dar și faptul că vămenii sunt glumeți din fire și se eliberează astfel de stres.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI