Festivalul „Camilar – Isanos” 2011

Spre neuitare și spre învățătură

N-au lipsit (cum să lipsească?!) nici de la această ediție momentele comemorative, evocatoare și totodată de învățătură. Mai întâi, în ziua de sâmbătă, în organizarea comunității locale, la biserica din centrul comunei, un numeros sobor de preoți a susținut o slujbă de pomenire a tuturor personalităților locale plecate dintre noi.
 

Apoi au urmat pelerinajele la mormintele celor ce au fost poetul și jurnalistul Constantin Ștefuriuc și poetul și jurnalistul Mircea Motrici (pregătite de cotidianul „Crai nou” și, respectiv, de soție, Rozalia Motrici), cu slujbe ținute de pr. Mihai Fădur. În curtea Casei memoriale „Eusebiu Camilar” s-au rostit alte cuvinte spre amintirea celui care a plecat în lumea scrisului din casa de peste drum de școala veche din Udești, ca și despre soția sa, Magda Isanos. După ce la Suceava, în Librăria „Cărturești”, vineri am ascultat o înregistrare cu vocea Elisabetei Isanos vorbind despre mama sa, poeta Magda Isanos (textul, sub numele „Cum era Magda Isanos?”, este reprodus în ediția din acest an a „Caietelor udeștene” editată de CJ Suceava și Centrul Cultural Bucovina), o adevărată pledoarie întru evidențierea, la Udești, a numelui și a activității Elisabetei Isanos a susținut, în curtea casei memoriale, scriitoarea Lucia Olaru Nenati. Ea a conturat un profil clar și detaliat al poetei, prozatoarei, eseistei, traducătoarei, și nu în cele din urmă, al profesoarei de română și franceză Elisabeta Isanos din București, fiica scriitorilor omagiați prin festivalul de la Udești, singura de altfel care, în continuare, poate depune cea mai fidelă mărturie despre Magda Isanos și Eusebiu Camilar. După-amiază, am fost din nou oaspeții Casei memoriale „Mircea Motrici” și ai Rozaliei Motrici, prilej, printre altele, de a-l reasculta în înregistrări radiofonice sau de a afla că pe doi dintre laureații de acum, Anastasia Gavrilovici și Alexandru Stan, Mircea Motrici i-a și cunoscut pe când erau copii. Apoi suișul pe Oadeci și recitalul laureaților, dedicat cui altora decât oamenilor de cultură întru numele cărora au venit la Udești.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: