Brazii

Constantin Ștefuriuc ar fi împlinit anul acesta 65 de ani. Ca la fiecare ediție a Festivalului de la Udești, unde ziarul nostru acordă premiul pentru poezie purtând numele fostului nostru coleg udeștean, l-am pomenit împreună cu majoritatea participanților la Festival și cu consăteni, în cimitirul satului. Acolo am cunoscut-o, până la începerea slujbei religioase de obște, pe aproape centenara Viorica Hogaș, născută Popovici, bunica lui Adrian, cel ce-și vede adeseori numele publicat în acest ziar.
 

Dumitru TEODORESCU

Venind din neamul ales al Popovicilor de Udești – între care și Traian, primarul Cernăuțiului, care salva mii și mii de evrei de la ucidere de către Hitler – Vioria Hogaș ne-a impresionat prin sprinteneala amintirii, ea povestindu-ne fie de neamul ei, fie de Zebi (Camilar), fie de Titi (Ștefuriuc). Despre Ștefuriuc ne-a povestit că i-a cerut la un moment dat să-l primească în gazdă, într-o odaie, atras fiind de un brad din curtea casei nonagenarei. „Zicea că acela era locul în care putea fi cel mai inspirat în versurile sale, căci bradul îl fascina”. Abia atunci am observat cu toții că cei doi brăduți plantați la piciorul mormântului pe la începuturile acestui festival sunt deja mari! Neluați în seamă până atunci, ei și-au fluturat deodată acele, știutori parcă de importanța existenței lor acolo, de puterea lor de a curma zădărnicia și de a da glas poeziei de sub rădăcinile lor. Minunată întâmplare! Pentru că amintirile prețioasei noastre însoțitoare întru pomenirea celor ce s-au mutat la cer ne-au deschis mintea și, pentru prima dată în anii de când îl pomenim creștinește pe Constantin Ștefuriuc la mormântul său din Udești, vocea preotului Mihai Fădur a rostit și prenunele colegilor de la Zori noi și Crai nou care s-au prăpădit…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI