De veghe în lanul de secară

Accident de tractor, în timpul unui zbor cu parapanta

Un accident nefericit a avut loc pe dealul Oadeci al comunei Udești, victime fiind 3 parapantiști de frunte ai municipiului reședință de județ. Toți tineri, membri ai „Asociației sportive de zbor cu parapanta Cumulllus”, aceștia nu au avut de înfruntat furtuni ori condiții atmosferice potrivnice exercițiilor, pe care le efectuau perfect legal, într-o zonă eminamente publică, ci, din păcate, îndărătnicia unui… tractor nărăvaș. Tractorul era condus de un bătrân nervos, cu simțul proprietății dezvoltat.
 

La data 12.05.2011, lucrătorii Postului de poliție Udești au fost sesizați prin „S.N.U.A.U. 112” de Ciprian Pascan, de 31 de ani, din municipiul Suceava, președintele asociației sportive de zbor cu parapanta din Suceava, cu privire la faptul că o persoană care conducea un tractor, i-a distrus parapanta în timp ce se afla pe dealul Oadeci din localitate, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava. În baza sesizării, la fața locului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul Biroului poliției rurale Suceava, ocazie cu care a constatat că reclamantul, la data de 9.05.2011, a primit acordul Primăriei comunei Udești să desfășoare activități sportive pe dealul „Oadeci“, conform unui proces-verbal înregistrat. Astfel, la data de 12.05.2011, ora 12.30, Ciprian Pascan, împreună cu Gabriel Dinu, de 36 de ani, și Aniela Balan, s-au deplasat pe dealul Oadeci, unde au efectuat zboruri cu parapanta. În jurul orei 15.30, în timp ce se aflau pe platoul dealului și se pregăteau pentru un nou zbor, fiind atașați de parapante, Ioan Tofănel, de 69 de ani, din localitate, a venit cu tractorul și a trecut peste aripa parapantei lui Ciprian Pascan, care era atașată de aceasta, după care a trecut peste parapanta lui Gabriel Dinu. Parapanta ultimului, arată Poliția, s-a agățat de roțile autovehiculului, cel în cauză fiind târât circa 20 metri pe teren, după care a reușit să deschidă centurile cu care era asigurat. Fiind audiat, bătrânul a declarat că a săvârșit această faptă întrucât, la aterizare, cei în cauză îi calcă și distrug cultura de secară de pe terenul proprietate, situat în apropierea dealului Oadeci. În cauză s-a întocmit dosar penal față de Ioan Tofănel, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și distrugere, informează Poliția județului. „E o situație care nu va rămâne așa. Pur și simplu sunt trist când văd ce se întâmplă. Suntem deciși să acționăm în penal, civil și pe latură de Cod aerian al României, pentru că suntem prejudiciați și pentru că sunt legi care protejează orice zbor autorizat. Noi aparținem de Ministerul Transporturilor, suntem asimilați piloților, deținem licență, cu toate rigorile de zbor”, declară Ciprian Pascan. Am luat legătura cu primarul comunei Udești, Săvel Viorel Botezatu, care ne-a spus: „O situație nefericită, pe care o mediez. Deja am vorbit cu ambele părți și, în ceea ce îl privește pe dl Tofănel, am înțeles că regretă cu adevărat fapta. Rămâne de văzut cum rămâne cu pagubele”. Prejudiciul cauzat prin distrugerea celor două parapante a fost estimat de proprietari la aproximativ 18.500 lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: