Roma se clatină

Dacă n-am abordat subiectul în acest fel mai înainte n-a fost fiindcă am așteptat ca, realmente, Roma să piară într-un cataclism de proporții, ci fiindcă, vă rog să mă credeți, nu mi-am închipuit că afirmații de acum 40 de ani ale unui pretins cercetător (în mediile științifice este privit doar ca un ins care, în baza unor metode empirice, a emis preziceri) – dar pe care până și presa noastră, pe alocuri, l-a numit „seismolog” (sic!) – să aducă o metropolă în stare de semiparalizie timp de o zi.
 

L.D. Clement

Chiar și dacă oamenii de știință veritabili s-au străduit să liniștească lumea, transmițând că n-au niciun motiv de teamă pe 11 mai a.c. Ce legătură ar putea avea subiectul cu noi? Consider că are, dincolo de faptul că „de la Rîm ne tragem” și că, până și pe ocolite, „toate drumurile duc la Roma”. Roma s-a clătinat și se clatină demonstrând că e suficient ca un nebun să arunce o piatră în apă pentru ca deștepții să…; a demonstrat primitivism, a arătat cât de sugestibili pot fi numeroși oameni, a indicat cât de puțin contează înțelepții și ce forță uriașă, potențial distructivă, o au proștii. Într-un plan nu cu totul diferit de cel generat de „cutremurul” roman, se vădește, din nou, de ce oriunde au succes mai ales politicienii care se țin de bancuri și spun prăpăstii. Fiindcă ei știu cel mai bine că au la îndemână, pentru a-i asculta și pentru a-i purta din victorie în victorie, cel puțin tot atâția de inși ușori la minte care să creadă, bunăoară (ca să nu sperii pe cineva) că mâine va fi eclipsă de Soare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI